Heerlijk herfstwandelen op de Jansberg in Berg en Dal © foto David Brand

De herfst vier je natuurlijk in Berg en Dal. Waarom? Omdat je hier eindeloos kunt wandelen. Waar heb jij vandaag zin in? De boerenlandpaden, de wijngaarden, dorpsommetjes, de heuvels, een theatrale wandeling… Kies maar!

In Berg en Dal zijn we trots op ons mooie landschap en dat vieren we met allerlei wandelactiviteiten in de Herfst Wandelweken. Hieronder lees je een paar wandelactiviteiten ter inspiratie. Hou de website www.wandeleninbergendal.nl in de gaten voor het volledige overzicht.

Wandelen langs het Romeinse aquaduct in Berg en Dal

Ten oosten van Nijmegen ligt het dorp Berg en Dal. Het dorp ligt in een wondermooie omgeving met on-Nederlandse hoogteverschillen. De Romeinen hebben gretig gebruik gemaakt van dit landschap: hier boorden ze naar water voor hun legerkampen en bouwden een aquaduct om dat water met grote precisie naar Nijmegen te leiden. Deze waterleiding bestond uit een houten goot. Die goot liep onder andere door drie gegraven dalen en over drie dammen. Van de houten goot is niets teruggevonden, maar de dalen en dammen liggen nog altijd verscholen in het landschap. Dit is een indrukwekkend stukje erfgoed van Romeinse ingenieurskunst. Heel bijzonder dus dat je kunt wandelen langs het grootste Romeinse monument van Nederland met de route Van Bron tot Kraan.

Vind hier alles wat je weten wilt over deze route

Wandelen langs het Aquaduct met een gids

Een absolute aanrader is het om mee te gaan met de excursie langs het Romeinse Aquaduct met het Gilde Nijmegen. Zij organiseren op iedere eerste zaterdag van april tot en met oktober een excursie langs dit aquaduct. Je hebt geluk: de eerstvolgende is op zaterdag 1 oktober van 13:00 tot 17:00 uur.

Info en/of aanmelden? Kijk op deze website

Meerculturenwandelingen; altijd een verrassing!

Iedere maandag en woensdag kun je in Groesbeek aansluiten bij de meerculturenwandeling. Elke wandeling is een verrassing en een belevenis. Mariet Wouters en Jeannie Liebers zijn jouw enthousiaste gidsen en laten je vol trots al wandelend genieten van de herfst in Groesbeek en omgeving.

De wandeling op maandag start om 10 uur, duurt 1 uur is en het wandeltempo is dan rustig aan. Wil je wat langer en steviger wandelen? Dan kun je woensdag aansluiten om 10 uur voor een wandeling van 2 uur. Bij de wandelingen staat elkaar ontmoeten en genieten van wandelen voorop. Startpunt is restaurant Take a Way (Hoflaan 1a) in Groesbeek. Aanmelden is niet nodig.

wandelnieuws duivelsberg zorgeloos op vak kopie

Op de Duivelsberg: toegankelijke routes voor iedereen © foto Zorgeloos op Vakantie

Toegankelijke routes

Gastvrijheid vinden we in Berg en Dal belangrijk. Daar hoort toegankelijkheid vanzelfsprekend bij. Van 3 tot en met 8 oktober is het de landelijke Week van de Toegankelijkheid. Meer info over deze week en de activiteiten in Berg en Dal vind je op: Home - Week van de Toegankelijkheid. Berg en Dal wil iedereen laten genieten van het prachtige landschap. Op de website www.zorgeloosopvakantie.nl vind je daarom toegankelijke routes voor iedereen. Wij proberen het toegankelijke aanbod samen met partners als ondernemers en Staatsbosbeheer verder te laten groeien. Deel deze informatie daarom graag, want toegankelijkheid is belangrijk voor iedereen.

Meer informatie over de Herfst Wandelweken in Berg en Dalbend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Alle wandelingen en activiteiten vind je op www.wandeleninbergendal.nl. Trek je wandelschoenen maar aan en ga lekker wandelen en genieten van de herfst in Berg en Dal, Wandelgemeente van het jaar 2020!

 

.

Deel dit artikel