De Olšina Trail © foto's Vojenské lesy a statky ČR

In het zuiden van Tsjechië, vlakbij het bekende Lipnomeer, is onlangs een nieuw wandelpad geopend. Het natuurpad gaat langs het meer Olšina en was vele jaren militair terrein.

De totale wandeling duurt iets minder dan twee uur en voert je door een afwisselend landschap van droge en natte bossen, weilanden, wetlands en moerassen.

wandelnieuws olsina trail vojenske lesy 8

Voor kinderen is het een geweldig wandelavontuur

Houten wandelpad

De Olšina Trail is een wandeltocht van zo’n zeven kilometer. Het pad loopt door een omgeving dat in het verleden altijd verboden terrein was. Het vroegere militaire gebied werd pas in 2016 opengesteld en al in 2020 konden de eerste wandelaars gebruik maken van het natuurpad van Olšina. Vanwege het drassige landschap werd besloten om het parcours drastisch te vernieuwen en sinds vorig jaar kunnen wandelaars op een bijzonder comfortabele manier de wandeling maken. Er zijn namelijk houten vlonderpaden gemaakt, die boven de wetlands en rond het 120 hectare grote Olšina-meer zijn geplaatst. Het pad is aangevuld met fraaie uitzichtpunten en leuke, spannende attracties. Zo is er een zelf te bedienen voetgangerspontje, een drijvende pier, een brug die geïnspireerd is op een beverdam, een uitkijkpost die slechts bestaat uit een ladder en een megagroot vogelnest. Kortom, ook kinderen doe je met deze avontuurlijke wandeltocht een groot plezier

wandelnieuws olsina trail author vojenské lesy a statky čr s

Een deel van het Olšina-vlonderpad van bovenaf gezien

Ongerept genieten

Het Olšina-pad ligt tussen de plaatsen Český Krumlov en Horní Planá in het Nationale Park Boheemse Woud (in het Tsjechisch: Šumava). Het pad ligt in een beschermd vogelgebied en voert je over wetlands en langs het meer. Het is onder andere de thuisbasis van de knobbelzwaan, bosleeuwerik en zeearend.

De wandeling start bij het nieuwe, moderne bezoekerscentrum, waar je tevens een restaurant vindt en waar voldoende parkeergelegenheid is. Je kan er echter ook met de trein komen. Het meer ligt op vijf kilometer van station Horní Planá en er is een halte in Hodňov, op slechts een paar meter van het bezoekerscentrum. En ook belangrijk om te weten: het natuurpad is het gehele jaar open en met mooi weer zelfs ook geschikt voor kinderwagens. Doordat het pad door een drassig gebied voert, is er met veel regen wel kans dat de natuurlijke voetpaden modderig zijn.

Kijk voor een impressie alvast naar ondestaande video.

https://www.youtube.com/watch?v=55FEIce7n1k

Deel dit artikel