© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is gestart met het markeren van het Nederlandse gedeelte van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het te markeren deel loopt van Het Huis van Sint Jacob in Utrecht tot aan de Belgische grens, juist voorbij Valkenswaard.

Vrijwilligers van het Nederlands Genootschap nemen deze klus op zich. Op een deel van de route - in Noord-Brabant - zijn de eerste markeringen met de overbekende gele schelp inmiddels aangebracht. Maarten Hoek, bestuurslid van het Genootschap: ‘We zijn in Noord-Brabant begonnen, want daar hebben we alle toestemmingen om te markeren al binnen. We werken er nauw samen met het Brabants routebureau. We hebben de oorspronkelijke route overigens op sommige plaatsen een beetje moeten aanpassen, zodat deze nu helemaal via het Brabantse wandelknooppuntennetwerk loopt. Onze markeringen kunnen dus op de paaltjes van dat netwerk’.

Op het Utrechtse deel moet nog even worden gewacht. Maarten Hoek: “Ons verzoek om te mogen markeren ligt bij de provincie Utrecht, maar men heeft op dit moment nog geen toestemming verleend. We willen daar vanzelfsprekend netjes op wachten. Wanneer we klaar zijn met het hele traject 'Utrecht - Belgische grens' is nog moeilijk te voorspellen. Overigens is op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob de route voor iedereen - wel of geen pelgrim - altijd beschikbaar onder de button ‘de weg naar Buiten’.

Stichting Wandelnet heeft een ondersteunende rol bij de uitvoering van het project. Harold Zijderveld, coördinator vrijwilligers en LAW-zaken bij Wandelnet: ‘Het Genootschap wilde het op een professionele manier aanpakken. Wij hebben enorm veel ervaring en expertise op het gebied van het markeren van wandelroutes. De vrijwilligers van het Genootschap volgden daarom bij ons de cursus 'Markeren kun je leren'. Zo kunnen ze de fijne kneepjes van het vak leren, van toestemming vragen aan de grondeigenaar tot waar je markeringen wel en niet kunt aanbrengen’.

Bron: Wandelnet

Deel dit artikel