uiterwaarde IJssel Zutphen Graafschapspad
De IJssel in de buurt van Zutphen © foto Shutterstock

Het Graafschapspad is op vier trajecten behoorlijk gewijzigd. De route gaat nu veel meer over onverharde paden en is landschappelijk veel aantrekkelijker dan het geval was. 

Baakse beek

De directe aanleiding was het schouwpad van de Baakse beek. Dat was soms minder goed begaanbaar, omdat er na het opschonen veel rommel achterbleef op het pad. Er is toen een beter alternatief ontwikkeld. Dat bleek vele malen aantrekkelijker, omdat lange, rechte stukken werden vervangen door kortere, afwisselender wegen en paden. Daarna zijn ook andere verbeteringen voor de route in gang gezet.

Hanzesteden

Het Graafschapspad verbindt de mooiste gebieden van de Achterhoek met elkaar. De route van ruim 125 kilometer gaat niet alleen langs oude Hanzesteden als Doesburg en Zutphen, maar ook door bossen en landgoederen en ook langs de rivier de IJssel.   

Landgoed Slangenburg

Op de vernieuwde etappe tussen Ruurlo en Halle wandel je door een gebied dat door de veenafgravingen veranderde in een relatief vlak en grootschalig ontginningslandschap. De etappe is nu een stuk afwisselender omdat de lange, rechte stukken zijn geschrapt. En bij landgoed Slangenburg wandel je nu via een pad langs een betoverd vennetje en pas daarna wandel je de lange oprijlaan naar het 17e eeuwse kasteel op.  

Door uiterwaarde langs de IJssel

Via de IJssel slingert het pad zich met grote bochten door het land. Het pad over de dijk brengt je naar Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. De laatste etappe brengt je daarna terug naar Zutphen. Je wandelt nu met een fraaie slinger door de uiterwaarde, dicht langs de IJssel met zicht op de voorbijvarende schepen. En als het hoog water is is er gelukkig nog het alternatief van de ‘oude’ route over de dijk. Zo bereik je Zutphen in ieder geval altijd met droge voeten.  

Bron: Wandelnet

Deel dit artikel