Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, kunnen bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe gratis dauwtrappen in het Park.

Een kans om de Hoge Veluwe te zien ontwaken op een tijdstip dat de poorten van het Park normaal gesproken nog gesloten zijn. 

Tussen 06.00 en 08.00 uur 's ochtends betalen wandelaars, fietsers en ruiters geen entree voor het Park. Dauwtrappen is een eeuwenoud gebruik, waarbij men vroeger al om 3.00 uur 's nachts opstond om zingend en op blote voeten op het gras te dansen. Hier komt de term dauwtrappen vandaan. Men geloofde in de helende werking van de dauw op het gras. Nog altijd trekken duizenden Nederlanders er ieder jaar op Hemelvaartsdag op uit om te gaan dauwtrappen.

De poorten van De Hoge Veluwe worden in mei normaal gesproken pas om 8.00 uur geopend. Op Hemelvaartsdag wordt een uitzondering gemaakt om dauwtrappers de unieke kans te geven het Park te zien ontwaken. Er zijn tevens speciale wandelexcursies met natuurgidsen. Om 6.00 uur vertrekken de excursies vanaf de drie ingangen van het Park (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis en de natuur van het Park. 

Deel dit artikel