Op Formentera, het kleinste eiland van de Balearen, zijn 32 'Rutas Verdes' uitgezet. De routes laten het eiland zien in al haar facetten. In totaal gaat het om 133 kilometer aan wandel- en fietspaden.

De 'Rutas Verdes' voeren langs de traditionele huisjes, kliffen, strandopgangen en afgangen en historische bezienswaardigheden. 

Van de 32 routes worden er 14 als 'makkelijk' geclassificeerd, in lengte uiteenlopend van 1,5 kilometer tot 12 kilometer, en leiden van kliffen met vergezichten over de zee tot het binnenland met afwisselende landschappen, ambachtelijke markten en beschermde natuurparken. Route 2 brengt je in 3,9 kilometer van de haven La Savina naar het zoutmeer 'Estany Pudent', waar je kans maakt 'Ses Salines' te zien. Delen van het zoutmeer kleuren dan roze en paars. Route 5 leidt langs de noordwestkust van Formentera tot aan de toren van La Gavina. Vanaf dit uitzichtpunt is er zicht op de eilandjes van Es Vedrá, Es Vedraneli en Eivissa.

De overige 16 routes zijn geschikt voor wandelaars die op zoek zijn naar iets meer uitdaging. Ook hier lopen de lengtes flink uiteen. Je kunt gaan voor een uitdagende klimroute van 1,4 kilometer of voor een tocht van ruim 9 kilometer. Route nummer 24 is de kortste route. In 1,4 kilometer wandel je in 25 minuten over een stuk van het oostelijke deel van het eiland. Deze route verbindt de kust van Tramontana met de zuidkust. Route 27 is een pittige route van 4,2 kilometer. Deze wandeling leidt door mediterrane bossen waar een aantal natuurlijke beken te zien zijn die het regenwater naar de zee dragen. Op de website van het verkeersbureau is een Nederlandstalig gidsje te downloaden met de gemarkeerde routes. 

Deel dit artikel