Herfst in Birkhoven © foto Vrijwilliger Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap organiseert aanstaande zondag - op 29 oktober - gratis excursies onder leiding van gidsen van het Utrechts Landschap. Dit doen zij onder meer in natuurgebied De Schammer, op het landgoed Heerlijkheid Stoutenburg en ook in Bos Birkhoven.

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om hieraan deel te nemen, dan is er op zondag 5 november 2023 nog een herkansing. Je kan dan nog aan de laatste wandeling van dit jaar in Bos Birkhoven deelnemen. De gidsen kunnen je alles vertellen over de geschiedenis en het ontstaan van bos en omgeving. Als je meewandelt door dit prachtige natuurgebied ervaar de herfst op zijn best: door te zien, te voelen en te ruiken. De heerlijke herfstgeuren en -kleuren van bladeren en paddenstoelen completeren een onvergetelijke belevingstocht. Helaas zijn honden niet toegestaan bij deze wandeling en de route is niet rolstoeltoegankelijk.

wandelnieuws birkhoven rode witte stippen paddestoel 1

© foto Vrijwilliger Utrechts Landschap

In Birkhoven is de bosvijver een befaamd hoogtepunt voor bezoekers. De vijver werd in de crisisjaren 1930-1935 aangelegd als werkverschaffingsplan, net zoals dat voor de uitzichtheuvel en het bosbad geldt. Het bos Birkhoven bestaat voor een groot deel uit grove dennen, lariksen en sparren maar heeft toch ook een grote variatie aan loofbomen. Tijdens de wandeling wordt vanzelfsprekend ook het Pinetum, een gespecialiseerd arboretum met veel uitheemse coniferen, niet overgeslagen.

De wandeling start om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Vanaf 13.15 uur verzamelen op de parkeerplaats Birkhoven aan de Barchman Wuijtierslaan (BW laan) bij het infobord van het Utrecht Landschap. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Deel dit artikel