Heerlijk herfstwandelen door de Elyzeese velden © foto David Brand

Misschien wel het mooiste seizoen van het jaar: de herfst. Het is hoe dan ook het meest kleurrijke seizoen. Er is zoveel te zien en beleven in de natuur. En wanneer je dat te voet doet, zie en ervaar je nog meer.

In de gemeente Berg en Dal kun je niet alleen eindeloos wandelen, maar vind je ook nog eens gezellige en bijzondere ‘kroegjes’ die je met open armen ontvangen. Trek je wandelschoenen maar aan en geniet deze herfst van de Berg en Dalse Kroegjesroute.

wandelnieuws bergendal kieviten boven de ooijpolder david brand

Uitzicht op de bossen van Beek © foto David Brand

Berg en Dalse Kroegjesroute

De Berg en Dalse Kroegjesroute is een enthousiaste samenwerking tussen 9 supergezellige ‘kroegjes’ en ‘herbergen’ die door wandelroutes met elkaar verbonden zijn. In totaal biedt de route 300 kilometer aan wandelplezier. Alle kroegjes zijn met elkaar verbonden door prachtige en zeer gevarieerde wandelroutes. Er zijn korte wandelingen vanaf 3,5 kilometer, maar ook wandelingen waar je de hele dag over kunt doen. Het rivierenlandschap biedt vlak landschap met water, uiterwaarden en polder. En in de bossen van de heuvelrug kun je letterlijk Berg en Dal ervaren. Een combinatie van deze twee is natuurlijk ook mogelijk.

Hoe werkt het?

Je start bij het ene kroegje en wandelt naar het volgende kroegje en dan, via een andere route, weer terug. Maar je kunt ook kiezen om de kroegjes met elkaar te verbinden en grotere wandelingen te maken. Waar je ook loopt, het is volop genieten in de herfst van het prachtige landschap en de natuur. Bij een aantal ‘kroegjes’ is het ook mogelijk te overnachten. Je kunt dan een aantal dagen afwisselend wandelen. De routes zijn gratis verkrijgbaar bij de aangesloten kroegjes of te downladen op de website van de Berg en Dalse Kroegjesroute en via de gratis IZI Travel app.

wandelnieuws bergendal paddenstoelen

Genieten van geuren en kleuren in het bos © foto David Brand

Lekker los in het bos!

Het bijzondere landschap van Berg en Dal is ontstaan door rivierafzettingen in de ijstijd. De relatief grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten en afwisselende landschappen met loof- en naaldbossen, akkers, weilanden, lieflijke dorpjes en uitgestrekte struinnatuur in de natuurontwikkelingsgebieden. Een deel van de Berg en Dalse Kroegjesroute gaat door de eindeloze bossen van Berg en Dal. Je kunt hier volop genieten van de kleuren en geuren in het bos. Of natuurlijk op zoek gaan naar mooie paddenstoelen en tamme kastanjes.

Informatie over Berg en Dalbend wandelgemeente van het jaar rgb

In de video hieronder kun je alvast genieten van de kleurrijke herfst in Berg en Dal. Kijk voor alle wandelingen in deze Wandelgemeente van het jaar 2020 op www.wandeleninbergendal.nl. Andere informatie over de musea, fietsroutes en andere activiteiten zoals de UITagenda vind je op www.vvvbergendal.nl. Trek je wandelschoenen maar aan en geniet van de Herfst Wandelweken in Berg en Dal!

Deel dit artikel