© foto's STAP Reizen

Rond het drielandenpunt Zwitserland-Oostenrijk-Italië boven Reschen is het genieten geblazen. De  bergtoppen zijn er heel fraai, de voetpaden worden niet echt veelbelopen en het is in meerdere opzichten grensoverschrijdend. Je steekt echte landgrenzen over, culturele grenzen en ook mentale grenzen...

Als je in het begin van de trektocht Alta Via Venosta de grens van Oostenrijk naar Italië overwandelt, steek je eigenlijk ook de grens tussen Noord- en Zuid-Europa over, nog niet in de taal maar wel ‘s avonds aan tafel. Je proeft letterlijk dat je een grens bent overgestoken. Tijdens de trektocht Engadina loop je in gedachten achter paarden aan volgeladen met boter en sigaretten van het ‘neutrale’ Zwitserland naar het rampzalig door de oorlog getroffen Tirol, een doorsteek vol spanning. Een hoogtegrens wordt bereikt tijdens de trektocht door het Ortler-massief als je de 3000 meter haalt bij Hinter Martell. In het schitterende Alpenlandschap op de grens van Zwitserland, Oostenrijk en Italië zijn er heel wat grenzen te verleggen.

wandelvakantie stap reizen 2 it ven tr dolomiti w16

Trektocht Alta Via Val Venosta

Het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië heet in het duits Vinschgau en in het italiaans Venosta. Je maakt hier één van de mooiste trektochten door de Alpen. De route volgt de hoger gelegen voetpaden van de Alta Via Val Venosta. Van deze paden zijn de uitzichten op de hoge toppen van de Ortler-Gruppe en de Ötztaler Alpen fenomenaal. Een week lang loop je door een authentiek Alpenlandschap met overnachtingen in gastvrije Gasthöfe, waar nog een authentiek alpenleven wordt geleefd. Omdat de Vinschgau de meeste zonuren van Zuid Tirol (Alto Adige) heeft kun je er ook in het voor- en najaar prima lopen. Omdat de Vinschgau de meeste zonuren van Zuid Tirol (Alto Adige) heeft kun je er ook in het voor- en najaar prima lopen. Het draagt bij aan het gevoel dat je letterlijk van Noord-Europa het warmere Zuid-Europa binnenloopt.

wandelvakantie stap reizen 3 it eng tr zz7

Trektocht Engadina, over oude smokkelpaden

De Engadina is het moeilijk toegankelijke maar schitterende grensgebied tussen Zwitserland en Italië. Hier werden in de vorige eeuw pakdieren volgeladen met tonnen sigaretten, suiker en koffie om ‘s nachts vanuit naar Zwitserland naar Zuid-Tirol te trekken. Voor veel Tirolers was dit tijdens en na de barre oorlogsjaren de enige manier van overleven. Enkele van deze paden ga je volgen in de voetsporen van die smokkelaars. Je voelt de spanning van toen en beleeft des te meer de onovertroffen schoonheid van de Alpiene wereld in de hogere Vinschgau (Italië) en de Untere Engadin (Zwitserland).

wandelvakantie stap reizen 1 it ortler 00077

Trektocht Ortler: tussen de drieduizenders

De derde trektocht steek je geen landsgrenzen over maar je overschrijdt wel enkele hoogtegrenzen. 6 Dagen lang loop je tussen machtige bergtoppen van boven de 3000 meter, dichtbij meerdere gletschers, rauwe puinhellingen en kilometers alpenweide vol gentiaan en alpenroos. Dit is bergwandelen à la STAP: stevige dagtochten over goed onderhouden bergpaden en overnachten in comfortabele Gasthöfe met prima eten en heerlijke bedden. Wandelingen van 4 tot 6 uur pure looptijd, totaal aantal meter stijgen of dalen tussen 800 en 1200 meter. Hoogtepunt (3000 m.) van de tocht is de doorsteek van Sulden naar HinterMartell met spectaculaire uitzichten op de grootste gletschers van Italië. Hierna daal je in 2 dagen af naar Laas beneden in het Venosta-dal, een geweldige Alpen-ervaring rijker.

Kijk voor meer informatie op de website van STAP Reizen

 

Deel dit artikel