Deze groene gemeente ten oosten van Nijmegen staat ook wel bekend als ons Binnenste Buitenland. Waarom? Ten eerste omdat je er kunt genieten van een heuvelrijk landschap. De bekendste ken je misschien wel van de Nijmeegse Vierdaagse: de Zevenheuvelenweg...

Maar ook omdat er 6 wijngaarden zijn. Je kunt heerlijk wandelen door deze wijngaarden en daarna genieten van een proeverij. En ten slotte omdat je er, net als in het buitenland, verrast wordt door de rijkdom aan historie en cultuur. Midden in dit prachtige landschap liggen namelijk drie musea: het Vrijheidsmuseum, Museumpark Orientalis en het Afrika Museum. Niet voor niets is Berg en Dal Wandelgemeente van het jaar 2020 geworden. Je kunt hier uitstekend een prachtige wandeling in het museumlandschap combineren met een bezoek aan deze musea. We geven je een paar tips.

Rondom het Vrijheidsmuseum

Van ver zie je dit opvallende museum al liggen in de heuvels van Groesbeek. Het heeft de vorm van een enorme parachute. Deze staat symbool voor de parachutisten die de regio in 1944 bevrijdden. Voor deze iconische blikvanger ontving het Vrijheidsmuseum in 2022 een internationale architectuurprijs. Vanaf het museum start een mooie en interessante wandelroute van 6 kilometer. Je wandelt door het gebied waar vele parachutisten zijn geland. Op een aantal plekken langs de route vind je markeringen van de Liberation Route. Beluister hier de verhalen over verschillende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Onderweg heb je bij helder weer zicht op Duitsland. Je kunt je wandeling ook combineren met een bezoek aan de Canadese Erebegraafplaats. Dit is de grootste Canadese begraafplaats van Nederland. De volledige beschrijving van de wandelroute vind je op wandeleninbergendal.nl.

wandelnieuws vrijheidsmuseum buitenaanzicht

Vrijheidsmuseum © foto Flip Franssen

Rondom Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis ligt in een bosrijke omgeving naast de imposante Cenakelkerk. Deze kerk is ook absoluut een bezoek waard! Het museum ligt aan de wandelroute Van Bron tot Kraan. Dit is een wandeling langs het Romeinse aquaduct van Berg en Dal. De wandeling start vanaf het uitkijkpunt van het aquaduct (de bron) naar Nijmegen (de kraan). De wandeling is ongeveer 7 kilometer lang. Onderweg kom je informatiepanelen tegen zodat je meer te weten komt over de geschiedenis van dit gebied. Andere wandeltips rondom Museumpark Orientalis zijn de dorpsommetjes de Ploeg of de Vier Perken. Deze ommetjes starten in het dorp Heilig Landstichting en zijn gemaakt door inwoners van het dorp zelf. Tijdens leer je meer over de cultuur en de natuur in en om het dorp. De dorpsommetjes van Heilig Landstichting vind je op wandeleninbergendal.nl.

wandelnieuws geopad nr 6 met logo wandelgemeente

Rondom het Afrika Museum

Het Afrika Museum ligt in een wonderschone groene en bosrijke omgeving. Achter het museum ligt het Groesbeekse Bos. Daar vind je een wandelroute De But. Dit is een echte boswandeling. Je wandelt door heel afwisselde typen bos, langs een verstopt heideveldje, over bredere bospaden en lanen. Deze wandeling kent veel hoogteverschillen en ligt vlakbij het hoogste punt van de stuwwal op een hoogte van bijna 100 +NAP. Onderweg passeer je een grote akker en een open plek met een zogenaamde ‘springkuil’ waar nog regelmatig munitie uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk wordt gemaakt. Dit open heideterreintje kent een specifieke flora en fauna. Je kunt deze wandelroute vinden op de website van Staatsbosbeheer. De wandelroute is ongeveer 5 kilometer lang en blauw gemarkeerd met paaltjes.

Meer informatie

bend wandelgemeente van het jaar rgbIn deze video hoor en zie je meer over de musea van Berg en Dal. Informatie over de musea vind je op www.vvvbergendal.nl. Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Berg en Dalse Kroegjesroute of struinen door de Millingerwaard met de Struingids in je hand? Alle wandelinspiratie en – informatie vind je op wandeleninbergendal.nl.

Deel dit artikel