NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug staat wederom op 1 © foto Shutterstock

De wandelroute over de Utrechtse Heuvelrug staat in het jaar 2022 wederom op kop in de Top 5 van populairste NS-wandelingen. Bijzondere nieuwkomer in de Top 5 is de NS-wandeling Rotterdam Maasstad; vooral omdat dit een stadswandeling is stadswandelingen zagen we niet vaak in de top...

De lijst wordt compleet gemaakt door de nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul. Ook de Veluwezoom en de Blauwe Kamer bij Rhenen blijven onverminderd populair; zij handhaafden zich in de Top 5.

NS-wandelingen onverminderd populair

De NS-wandelingen waren ook in 2022 weer uitermate populair. En ze nou zelf: het is ook ideaal! Je reist van je huisadres naar een station in de buurt van de geplande wandeling, om van daar op pad te gaan voor een heerlijke wandeling. En terug reis je weer net zo comfortabel vanaf hetzelfde of een nabijgelegen station. Zoals vrijwel jaarlijks het geval is waren de routes in het midden van Nederland weer zeer geliefd; al waren we ook veel wandelaars die de wat verder weg gelegen NS-wandelingen goed wisten te vinden.

wandelnieuws ns wandeling blauwe kamer shutterstock

Ook de Blauwe Kamer bij Rhenen handhaafde zich eenvoudig in de top 5 © foto Shutterstock

Top 5 populairste NS-wandelingen in 2022

Utrechtse Heuvelrug op nummer 1

Dat de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug wederom op nummer één van de Top 5 staat, verbaast Sietske de Vet, de coördinator van NS-wandelingen bij Wandelnet, niet. "Het is één van onze oudste NS-wandelingen, uitstekend bereikbaar en centraal gelegen in ons land en – niet te vergeten - nog steeds erg mooi. De route gaat van NS-station Driebergen-Zeist naar NS-station Maarn en onderweg wandel je door bos, zand en heide en passeer je een aantal prachtige landgoederen. Halverwege kun je voor een hapje of een sapje terecht in Austerlitz." 

Veelzijdige stadswandeling

De NS-wandelingen Veluwezoom en Blauwe Kamer Rhenen bleven ook in 2022 in de top. Maar er zijn ook twee totaal verschillende nieuwkomers. NS-wandeling Rotterdam Maasstad is een zeer veelzijdige stadswandeling, die je meeneemt naar beide zijden van de Nieuwe Maas. Verwacht tijdens deze wandeling echter geen rustig, groen gebied, want hier loop je door het bruisende Rotterdam, met oude havens en hypermoderne architectuur. Alles draait daarbij om water: de Coolhaven, de Veerhaven, de imposante Erasmusbrug, Hotel New York. En vanaf de Euromast kun je de stad en een groot deel van de regio mooi overzien. Een heerlijke mix van oud en nieuw.

wandelnieuws ns wandeling erasmusbrug shutterstock

De NS-wandeling Rotterdam Maasstad is een verrassende nieuwkomer in de top 5 © foto Shutterstock

Andere koek

NS-wandeling Valkenburg aan de Geul is andere koek. De wandeling begint in Maastricht. Waar vroeger al het verkeer dwars door Maastricht raasde, loop je nu via de Groene Loper de stad uit, om even later in de Limburgse heuvels te staan. Je komt langs akkers, door bossen en gaat via het prachtige Geuldal naar Valkenburg a/d Geul. Je kunt overigens ook doorlopen naar station Schin op Geul. Deze nieuwe NS-wandeling werd in juni 2022 is gepubliceerd en is al een onvervalste ‘hit’. De plek in de top 5 is namelijk gebaseerd op scores van een half jaar, terwijl voor de andere routes de wandelaars het hele jaar werden geteld.

45 NS-wandelingen

In totaal bestaan er 45 NS-wandelingen, verspreid over het hele land. De wandelingen zijn kant-en-klaar. De kaart, beschrijving en gps-track zijn gratis te downloaden inclusief informatie over horeca en bezienswaardigheden onderweg.

Zoek en vind hier de NS-wandeling van jouw keuze

 

Bron: Stichting Wandelnet

Deel dit artikel