Begraafpark Heilig Landstichting © foto David Brand

In het on-Nederlandse heuvellandschap van Berg en Dal vind je het dorp Heilig Landstichting. Hier kun je prachtig wandelen! Natuur en cultuur gaan hier hand in hand. De inwoners van het dorp zijn trots op hun dorp. Ze maakten twee dorpsommetjes. Tijdens deze wandelingen kom je alles te weten over de natuur en de cultuur in Heilig Landstichting.

De Ploeg

Dorpsommetje De Ploeg is een culturele wandeling door het groene dorp Heilig Landstichting. De wandeling brengt je in contact met een eeuw geschiedenis van buurtschap De Ploeg tot Heilig Landstichting. Het dorp groeide in de vorige eeuw uit tot een druk bezocht pelgrimsoord. De vele gebouwen uit de 20e eeuw vertellen dit verhaal. Dit ommetje is bijna vier kilometer lang en sluit mooi aan op het andere bosrijke dorpsommetje De Vier Perken.

wandelnieuws arabisch dorp verlicht

Feest van Licht: Arabisch dorp

De Vier Perken

Dit ommetje gaat door het eeuwenoude landschap van de Westermeerwijk. Hier is de invloed van de mens zichtbaar in een rijke bosgeschiedenis. Zo wandel je onder andere langs de Swartendijk. Dit is een stukje dam dat ooit onderdeel was van het Romeins aquaduct. Via een goot ging bronwater naar de Romeinse legerplaats in Nijmegen. Op diverse plekken vind je informatieborden over het aquaduct. Dorpsommetje De Vier Perken is drie kilometer lang.

Van de dorpsommetjes is een flyer gemaakt. Hierin staat de route beschreven en informatie over natuur en cultuur onderweg. De dorpsommetjes zijn te vinden op de website Wandelen in Berg en Dal en bij de VVV in Groesbeek.

Feest van Licht

Wie in Heilig Landstichting wandelt, brengt natuurlijk ook een bezoek aan Museumpark Orientalis. Hier kun je van 18 december tot en met 9 januari genieten van het Feest van Licht. Buiten word je betoverd door het mooi verlichte park en binnen staat een prachtige kerststallencollectie waar je ogen te kort komt. Het museum heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als hét kerstkribbenmuseum van Nederland. Meer info lees je op de website van Feest van Licht.

Onderstaande video maakt je vast enthousiast voor het Feest van Licht.

 

En als je nog tijd over hebt…

Wie wandelt door de groene heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek, ziet in Heilig Landstichting plotseling een fata morgana verrijzen. Dit is de Cenakelkerk. Dit wit gepleisterd, oriëntaals aandoend gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit. Van binnen en buiten absoluut een bezoek waard! Naast de Cenakelkerk ligt het begraaf- en gedenkpark Heilig Landstichting. Dit is het resultaat van de wens van priester Arnold Suys. Hij had zo’n 100 jaar geleden het plan voor een park waarin bezoekers een denkbeeldige wandeling konden maken langs de belangrijkste plekken uit het leven van Christus. Laat je al wandelend verrassen en verwonderen door dit prachtige park!

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Combineer je volgende wandeling bijvoorbeeld eens met een bezoek aan het Vrijheidsmuseum en wandel de route “rondom het Vrijheidsmuseum”. Ook voor wandelingen tussen de wijngaarden kun je in Berg en Dal terecht.

Laat je informeren en inspireren via de website van Visit Nijmegen

Deel dit artikel