© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Voor iedereen die de natuur een warm hart toedraagt is het heel opvallend: er verdwijnen steeds meer bloemen, insecten en vogels uit ons landschap. Dat is niet best, want zonder wilde bloemen zij er geen insecten en zonder insecten zijn er ook geen vogels...

Daarom wil Natuurmonumenten samen met wandelaars en andere natuurliefhebbers heel Nederland in bloei zetten. Niet alleen in de natuurgebieden van deze organisatie, maar ook daarbuiten. Laten we samen zorgen voor meer wilde bloemen in Nederland en doe mee!

Honderd jaar geleden waren er in Nederland meer dan genoeg wilde bloemen. Ze kleurden niet alleen ons landschap, maar vormden ook een thuis voor insecten en vogels. In iedere willekeurige wegberm kon je met gemak een gevarieerd veldboeket plukken, evenals op akkers en in weilanden, langs paden en wegen. In die tijd hadden wilde planten maar liefst 94 procent meer ruimte dan nu. In de tegenwoordige tijd zijn er maar weinig plekken waar je wilde bloemen vindt.

In 2018 werd de stand van insecten onderzocht in Nederland. De conclusie was dramatisch: tweederde van alle insecten is binnen 30 jaar verdwenen uit ons land. En ook de wilde bloemen zijn er niet meer. Dat kan natuurlijk geen toeval zijn. Oorzaken? De intensivering van de landbouw, de verstedelijking en de infrastructuur. De afwezigheid van vlinders, insecten en veel vogels staat hiermee in direct verband. De impact is enorm; de biodiversiteit holt achteruit.

Maak plaats voor wilde bloemen!

Op een enkele wegberm of akkerrand na, zijn wilde bloemen eigenlijk alleen nog in natuurgebieden te vinden. Natuurmonumenten vraagt daarom aan iedereen om ruimte te maken voor wilde bloemen. Langs wegen, in tuinen en op het platteland. Want waar wilde bloemen zijn, daar vind je ook insecten. Waar wilde bloemen zijn, is natuur!

Zaai dus wilde bloemen in je eigen tuin of zet samen met de buurtbewoners je buurt weer in bloei. In de gratis toolkit van Natuurmonumenten vind je alles om zelf aan de slag te gaan.

Vraag de gratis toolkit aan, dan zetten we samen Nederland in bloei!

Deel dit artikel