Wandelnet ontwikkelt in samenwerking met NS als bijna 30 jaar NS-wandelroutes in heel Nederland. Het initiatief bleek al snel een schot in de roos, want het aantal downloads van de inmiddels 48 NS-wandelingen groeit nog elk jaar. In 2018 stond de teller op zo’n 700.000 keer!

Traditioneel worden rond deze tijd van het jaar de nieuw ontwikkelde NS-wandelingen bekend gemaakt aan het wandelpubliek. Zo ook nu weer. Ditmaal zijn de NS-wandelingen uitgezet rondom Den Helder, Rhenen, Weesp en Venlo. Zoals we gewend zijn van de NS-wandelingen kom je als wandelaar volledig aan je trekken. Het zijn ook nu weer vier pareltjes in bekendere en minder bekende gebieden.

De nieuwe routes van 2019-2020:

 

 • Helderse Duinen: Den Helder Zuid – Den Helder, 9,5 - 15,5 km

  Op deze route wordt je als wandelaar rijkelijk beloond met een verrassend veelzijdige wandeling. Je gaat nu eens over slingerpaadjes door de duinen en vervolgens over een lange dijk langs de Waddenzee. Onderweg passeer je forten, een markante vuurtoren en een aantal musea. In de mooi gerenoveerde binnenstad van Den Helder is het havengebied populair: je ziet er moderne jachten en historische schepen en je kunt er heerlijk genieten op tal van terrassen.
 • Blauwe Kamer Rhenen: rondwandeling vanaf station Rhenen, 10,5 km - 17,5 km

  Deze prachtige wandeling is een aaneenschakeling van hoogtepunten: de weidse uiterwaarden van de Nederrijn, het bekende, natte natuurgebied de Blauwe Kamer en de hoger gelegen - en dus drogere - Grebbeberg. En als je nog tijd en energie over hebt, dan kun je er altijd nog een extra rondje aan vastknopen door de fraaie, historische binnenstad van Rhenen.
 • Gein en Vecht: Abcoude – Weesp, 6 - 14 km

  Twee romantische rivieren in één wandeltocht: het Gein en de Vecht. Ze hebben nogal wat met elkaar. Beide rivieren grenzen aan twee waterlinies uit vroegere tijden: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze slingeren zich ook allebei door een oer-Hollands landschap met veel cultuur en historie. Langs de oevers van zowel Gein als Vecht staan eeuwenoude buitenhuizen. Veel kunstenaars vonden er inspiratie voor hun werken. In de tegenwoordige tijd is er ook wandelend veel te ontdekken en te genieten.
 • Krickenbecker Seen: Kaldenkirchen – Venlo, 14 - 16,5 km

  Vanaf station Venlo naar het Duitse Kaldenkirchen is het amper 5 minuten met de trein. Vervolgens loop je de ruim 16 km lange wandeling terug naar Venlo. Zeker niet de kortste weg, maar wel de allermooiste. Je wandelt langs het riviertje de Nette, dwars door het prachtige natuurgebied Krickenbecker Seen: hier kun je je laven aan het uitzicht over vier meren in de vorm van een klaverblad. Een waar paradijs voor zowel wandelaars als voor waterliefhebbers.

De NS-wandelingen zijn tiptop gemarkeerd, zodat verdwalen vrijwel is uitgesloten. De routes worden bovendien allemaal goed onderhouden door honderden enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet en Nivon. Van elke route kun je gratis een beschrijving, kaartje en gps-track downloaden op de websites van Wandelnet en NS.

Deel dit artikel