© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Op de website van Vogelbescherming verscheen onlangs een artikel over hoe je met alledaagse daden de vogels een handje kunnen helpen. Hieronder lees je ‘in vogelvlucht’ zeven tips om óók je steentje bij te dragen, zonder dat het je moeite hoeft te kosten.

  • 1. Drink vogelvriendelijke koffie

    Nederlanders zijn de grootste koffieleuten ter wereld. Als wij allemaal koffie met het Bird Friendly-keurmerk drinken, zet dat zoden aan de dijk voor vogels en het milieu.
  • 2. Inheemse bloemen, struiken en bomen planten

    Alle vogels willen graag voedsel, veiligheid en zich kunnen voortplanten (de drie V’s). Het is fijne dat iedere tuinbezitter dat kan regelen. Voedsel verzorg je door struiken of bloemen te poten die bessen geven of bloeien. De vogels eten bessen, nectar en insecten die op de bloemen afkomen. Veiligheid en nestplekken bezorg je vogels door dichte of stekelige struiken, hagen en bomen te planten.
  • 3. Bescherm vogels tegen plastic

    Het lijkt een open deur, maar er is nog veel winst te behalen: ga bewust om met plastic. De gevolgen voor dieren, waaronder veel soorten zee- en kustvogels zijn groot. Ze eten het plastic op omdat ze het aanzien voor voedsel. Hun maag wordt er geleidelijk mee gevuld en ze sterven daardoor van de honger.
  • 4. Gebruik geen gif in de tuin

    Grote aantallen insecten verdwijnen. Help ze door geen gif te gebruiken in uw tuin. Zo help je meteen ook de roodborsten, kikkers, winterkoninkjes, vleermuizen en andere insecteneters.
  • 5. Voorkom dat vogels zich doodvliegen tegen het raam

    Honderdduizenden vogels vliegen zich elk jaar te pletter tegen ramen. Voorkom dit door er aan de buitenkant stickers op te plakken. Raamstickers khiervoor kun je kopen bij Vogelbescherming. Doe verder ’s avonds lampen uit die je niet nodig hebt. Dat is enerzijds goed voor het milieu en je portemonnee én anderzijds voorkomt het dat vogels in de war raken en tegen het raam vliegen.
  • 6. Houd je aan de wet

    De heg snoeien in mei is de normaalste zaak van de wereld. Tot het moment dat er een merel broedt, want dan verstoor je het diertje (en je overtreedt daarmee zelfs de wet!). Of wat denk je van een heerlijke strandwandeling met de hond. Lekker, tot de hond enthousiast door een vogelbroedgebied rent. Wees bewust van onze natuurwetgeving, want die regels zijn er voor ons belang, namelijk een gezonde leefomgeving!
  • 7. Bekijk vogels en deel wat je ziet

    Vogels zijn een soort alarmsysteem als er ergens iets mis is. Ze reageren uitermate snel op veranderingen. We moeten dan wel in de gaten houden hoe het met vogels gaat. Dat kan alleen als je helpt met vogels kijken, tellen en doorgeven wat je ziet in tuinen en natuurgebieden. Projecten waar je aan mee kunt doen zijn bijvoorbeeld de Tuinvogeltelling, de Jaarrond Tuintelling, het Meetnet Urbane Soorten (MUS) en telprojecten van Sovon Vogelonderzoek.

Meer informatie over bovenstaande vind je op de website van Vogelbescherming.

Deel dit artikel