© Grafschaft Bentheim Tourismus
© Grafschaft Bentheim Tourismus

Net over de grens bij Oldenzaal, in de Grafschaft Bentheim, kun je fantastisch wandelen. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waar o.a. het Podagristenpad deel van uit maakt. Het pad toont je de grensstreek op zijn allermooist.

En laat deze route nu óók nog een Nederlands tintje hebben! Dus mocht je nog geen plannen hebben: het Podogristenpad is wellicht een goed idee voor de komende paasdagen...

De 80 km lange wandelroute dankt haar naam aan drie Nederlandse avonturiers uit Coevorden. In 1843 staken de mannen uit nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang drie landsgrenzen over: het Koninkrijk der Nederlanden, Hannover en Pruisen.

En ze publiceerden nog in datzelfde jaar een interessante reisbeschrijving. Dorpen en steden, mensen en landschappen werden beschreven en ze merkten duidelijke verschillen op tussen de Grafschaft Bentheim en Nederland. De naam Podagristen vond haar oorsprong bij het heilzame zwavelbad tegen jicht (podagra in het Grieks) in Bad Bentheim. Je kunt deze wandeling van de drie ‘Podagristen’ volgen en zo ontdekken of de opgemerkte verschillen er nog steeds zijn.

Meer informatie vind je op de website van ‘Geheim over de grens’.

Deel dit artikel