Op 21 mei kunnen wandelaars genieten van werelderfgoed, natuur, optredens en gezelligheid. Dan is namelijk de tweede editie van de Waterlinie Wandeltochten aan de Zuiderzee! Later in het jaar kun je nog genieten van een Waterlinie Wandeltocht door de Vestingdriehoek op 2 juli en rondom Utrecht op 8 oktober.

UNESCO werelderfgoed als decor

Een verdedigingslinie van honderden kilometers lang, met forten, vestingen en kastelen. En daartussen een groen, waterrijk landschap. Dan hebben we het over UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, het decor van de Waterlinie Wandeltochten waarin beweging, beleving en gezelligheid centraal staan.

wandelnieuws waterlinietocht 2

Dit werelderfgoed bestaat uit twee waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze twee waterlinies vertellen samen het bijzondere verhaal van de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot. Het watermanagementsysteem van dijken, sluizen, kanalen en de forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Daarin schuilt het geheim van de Hollandse Waterlinies. Wil je de verborgen verhalen van dit UNESCO Werelderfgoed op een bijzondere manier ontrafelen en zelf ervaren? Wandel dan mee met een van de Waterlinie Wandeltochten in 2022!

wandelnieuws waterlinietocht 3

Bewegen én Beleven

Er zijn verschillende routes, dus er is altijd een afstand voor jou, of je nu geoefend loper bent of niet. Samen met lokale partijen wordt op alle routes gezorgd voor leuke optredens en verschillende lekkernijen bij de forten, in de vestingsteden bij sluizen en op dijken. Laat al je zintuigen meedoen! Onderweg worden stempelposten ingericht waar je even kunt neerstrijken op een terras om iets te eten of drinken. En heb je alle stempels binnen en kom je over de finish? Bereid je dan voor op een leuk afsluitend feestje met opzwepende muziek en een drankje. Ervaring leert dat de vermoeide voetjes van de vloer gaan!

Waterlinie Wandeltocht aan de Zuiderzee – 21 mei 2022

Loop langs de vestingsteden Weesp, Naarden en Muiden, waar de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen komen. Je komt door prachtige natuur, zoals het Naardermeer. En natuurlijk ook langs sluizen, forten en het Muiderslot. In 2021 was de eerste editie van deze Waterlinie Wandeltocht. Direct daarna stonden de deelnemers te popelen om volgend jaar weer mee te lopen.

Je hebt keuze uit 3 afstanden:  31km, 17.5 en 13.5km. Op www.waterliniewandeltocht.nl/aan-de-zuiderzee vind je de exacte routes, alle informatie, zoals start- en finishlocaties, kosten etc. En je kunt je er natuurlijk inschrijven. Ook kun je langskomen bij de start en ter plekke je startbewijs ophalen (betalen per pin). Het wordt weer een feestje!

wandelnieuws waterlinietocht 5

Waterlinie Wandeltocht Vestingdriehoek – 2 juli 2022

Binnen en rondom de Vestingdriehoek strekt zich een landschap uit van rivieren en dijken met vestingsteden als Gorinchem en Woudrichem, fort Vuren, batterij onder Brakel, batterij onder Poederoijen, fort Giessen en als blikvanger Slot Loevestein in natuurgebied Munnikenland. Een prachtig gebied voor deze nieuwste editie van de Waterlinie Wandeltocht. Je kunt kiezen uit twee verschillende afstanden.

wandelnieuws waterlinietocht 4

Waterlinie Wandeltocht Utrecht – 8 oktober 2022

Wandel mee langs de stoere forten rondom Utrecht. Op 8 oktober 2022 is het alweer de vierde editie van deze bijzondere wandeltocht. Je komt op forten die normaal gesproken niet open zijn voor publiek. Ook de Botanische Tuinen, bunkerpaden en verschillende landgoederen mag je betreden. Er zijn vijf verschillende routes, van lang tot kort.

Diabetes Fonds Bij alle Waterlinie Wandeltochten kun je het Diabetes Fonds op verschillende manieren sponsoren.

Informatie en inschrijven

Kijk op de website van Waterlinie Wandeltocht voor meer informatie en inschrijven.

 

Deel dit artikel