Foto: Henk-Jan van der Klis
Foto: Henk-Jan van der Klis

Camino Groningen. Onder die naam zijn wandelaars afgelopen weekend gehuldigd die de Noordroute van het Pronkjewailpad in één jaar hebben uitgelopen.

In het eerste jaar na de opening van het Pronkjewailpad hebben 400 wandelaars de Noordroute van 250 kilometer uitgelopen. Deze route bracht hen langs en door 150 pronkjuwelen in Groningen.

De toeristische toppers van de provincie Groningen, de Stad Groningen, het Nationaal Park Lauwersmeer, de Wadden, vesting Bourtange, de borgen, de wierden en de kerken zijn met elkaar verbonden via het Pronkjewailpad. In veel dorpen hebben ondernemers en andere organisaties de wandelaars verwelkomd. De wandelaars kregen een stempel op hun stempelkaart en een ‘pronkjewail’: een gastvrij gebaar.

Het Pronkjewailpad maakt deel uit van een nieuw langeafstandspad in Groningen. Het pad wordt in samenwerking met de provincie Groningen, Routebureau Groningen, Marketing Groningen en vrijwel alle gemeenten in Groningen ontwikkeld en heeft als uitgangspunt: Gastvrij Groningen. 

Tijdens de Camino Groningen werd er gewandeld van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen, een afstand van zo'n 13 kilometer.

 

Deel dit artikel