© foto Shutterstock

De herfst is een heerlijk jaargetijde om er wandelend opuit te trekken. Vooral op dagen dat de zon de herfstkleuren een fraaine glans geven zijn geweldig. Verder kan je intens genieten van de vele paddenstoelen én de geur van het najaar tijdens je wandletocht.

Het weer is doorgaans wél wat wisselvalliger dan in de zomer, dus het is zaak dat je tijdens je herfstwandeling op alles bent voorbereid. Hieronder een aantal eenvoudige tips om goed voorbereid op pad te gaan om optimaal te kunnen genieten van alle geuren en kleuren van een heerlijk jaargetijde.

1. Waterdichte wandelschoenen

In de herfst is het belangrijk dat je wandelschoenen goed waterdicht zijn. Niets is vervelender dan dat je loopt te soppen in je schoenen. Vaak is het wat natter in de herfst, zeker als je een voorliefde hebt voor onverharde paden.

2. Goede regenkleding

Ook goede regenkleding mag niet ontbreken tijdens je najaarswandeling. Een goede, waterdichte regenjas is licht van gewicht en neemt weinig ruimte in. Regenkleding is ook prettig als het uiteindelijk tóch wat frisser is dan je had gedacht vóór je vertrek. Maak bij aanschaf van regenkleding de juiste keuze; laat je in ieder geval goed adviseren in een gerenommeerde outdoorwinkel. Medewerkers kunnen je er duidelijk vertellen waarom het ene model geschikter voor je is dan het andere. En… als je tijdens je wandeltochten een rugzakje meeneemt, vergeet dan niet je waterafstotende hoes mee te nemen.

3. Pet, hoed of zonnebril

Een laagstaande zon in de herfst is natuurlijk prachtig, maar kan ook vervelend zijn. Een pet of hoedje op je hoofd kan je daarbij helpen. Dat geldt overigens ook voor een zonnebril als je tegen de zon in loopt. Een muts is prettig als het frisser is dan je vooraf had bedacht...

4. Voldoende eten en drinken

Een inkoppertje, maar zorg altijd dat je genoeg te eten en te drinken bij je hebt. Evenals in de zomer is het – om uitdroging te voorkomen - belangrijk dat je vochthuishouding goed op peil blijft. Degenen die een bidon of thermosfles niet zo handig vinden om mee te nemen, kunnen altijd kiezen voor een drinkzak of watertas. Dit is een drinksysteem in de vorm van een rugzakje; met een slangetje kan je dan drinken op het moment dat je zelf wilt.

5. Powerbank

Veel wandelaars wandelen met de route op de telefoon of navigatiesysteem. In het najaar zijn de temperaturen normaal gesproken lager dan in de zomer. Batterijen gaan dan minder lang mee. Zorg ervoor dat je altijd genoeg ‘peut’ hebt om je wandeltocht tot een goed eind te brengen. Een powerbank kan je hierbij helpen. Er zijn tegenwoordig hele handige, kleine en lichte modellen te koop en ze zijn niet al te duur. Zo ga je met een fijn gevoel op pad als je weet dat je telefoon of navigatiesysteem het blijft doen tot het eindpunt van je wandeling.

Deel dit artikel