Het Wandelfestival Tocht om de Noord is al jaren een begrip in Noord-Nederland en daarbuiten. Al ruim vijftien jaar met elke keer een ander thema waarbij van alles te beleven en te ontdekken valt. Traditioneel in het laatste weekend van september kunnen de wandelschoenen weer worden gestrikt en het avontuur beginnen!

Gastgemeente Westerwolde

Komend jaar is de Tocht om de Noord te gast in gemeente Westerwolde. Deze gemeente is in 2020 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Er liggen dan ook honderden kilometers prachtige wandelroutes met variatie in landschappen, grootse boerderijen en er kan verhaald worden over de eeuwenoude geschiedenis van dit unieke gebied in zuidoost Groningen.

wandelnieuws todn langs water

Middelpunt vestingplaats Bourtange

Vestingsplaats Bourtange is in het weekend van 23 en 24 september start- en finishlocatie voor Tocht om de Noord. De wandelaars kunnen kiezen uit afstanden van 15, 25 en 40 km. Op de zaterdag loopt de route grotendeels door Duitsland en worden de wandelaars verrast door zowel de verschillen als ook de vele overeenkomsten die er bestaan tussen de beide gebieden over de grens.

Proeven van gastvriendschap

Een van de overeenkomsten is de begroeting aan beide zijden van de grens: 'moi' in Nederland en 'moin' in Duitsland. We verstaan elkaar en er zijn zo ook mooie vriendschappen uit ontstaan. In Duitsland hebben ze een mooi woord voor alles wat te maken heeft met het thema van TodN 2023: 'Gastfreundschaft'. Een kruisbestuiving tussen de Nederlandse woorden 'gastvrijheid' en 'vriendschap'. Die twee thema's zullen centraal staan tijdens de ontdekkingstocht dit jaar. Het thema van dit jaar luidt: 'Proeven van gastvriendschap'. 

wandelnieuws todn vlaggen

Op tijd inschrijven

De inschrijving start op 1 maart 2023 vanaf 18:00 uur via Inschrijfformulier Tocht om de Noord 2023. Als je zeker wilt zijn van een startbewijs, dan moet je er snel bij zijn. De afgelopen tien edities was de Tocht om de Noord namelijk binnen 30 minuten uitverkocht. 

Meer informatie is te vinden via Tocht om de Noord 2023

 

wandelnieuws todn bruggetje

Deel dit artikel