Sneeuwklokjes, vroege voorjaarsbloeiers bij uitsttek © foto Shutterstock

Sneeuwklokjes, krokussen en hazelaars in bloei, de lente is begonnen! De eerste bloeiende bloemen zijn al in het vroege voorjaar te bewonderen. Ontdek al wandelend de bloemenpracht langs een aantal prachtige voorjaarsroutes door de Nederlandse natuur.

Hieronder een paar suggesties; op de website van Natuurmonumenten vind je er nog flink wat meer…

De Wieden in Overijssel

Reeds in de maand maart bloeien de katjes aan de wilgen. Je ziet er veel verschillende soorten wilgen, wat goed te zien is aan de vorm en de kleur. In april zien de oevers en weiden er geel van de dotterbloemen.

Nijenburg in Noord-Holland

Sneeuwklokjes, winterakoniet, speenkruid, narcissen, krokussen en klein hoefblad... Op het oude landgoed Nijenburg bij Alkmaar staan deze planten al vroeg in het jaar in bloei. Ook hazelaar en iep zijn van die vlotte bloeiers, zelfs voordat er bladeren aan de bomen zitten. Een heerlijke plek voor een voorjaarsrondje.

Laarzenpad Naardermeer in Noord-Holland

Bij het Naardermeer zijn al vroeg in het voorjaar de dotterbloemen te bewonderen. Je ziet ze langs het Laarzenpad, dat dwars door de weilanden loopt. In het moerasbos aangekomen zul ook zien dat de eerste hazelaars al uitkomen.

Dal van Ruiten A in Groningen

Tijdens de wandelroute langs de beek De Ruiten A bloeien in de weilanden de pinksterbloemen en dotterbloemen. Verderop wandel je door een eiken- en beukenbos, waar in het voorjaar onder de beuken bosanemonen en lelietjes-van-dalen bloeien.

Gooilust in Noord-Holland

Rondom de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen staan al eeuwenlang allerlei stinsenplanten. Op Gooilust zie je dat de sneeuwklokjes en krokussen vanaf januari/februari al uitbundig bloeien. Je komt ze er vanzelf tegen tijdens je wandeltocht.

Meer routes en de routebeschrijvingen kun je vinden op de website van Natuurmonumenten.

Deel dit artikel