Het Pronkjewailpad telt, verdeeld over vier windrichtingen, zo'n 1000 wandelkilometers in Groningen. Vanaf 6 april 2023 komt daar nog ongeveer 250 km bij via de nieuwe Noordroute. 

Naast een stempel biedt een groot aantal stempelposten deelnemers ook een zogenaamde ‘Pronkjewail’ aan: een gastvrij gebaar. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een souvenir, het proeven van een lokale specialiteit, een rondleiding, een kleine expositie of een toren beklimmen. Zo leer je het landschap, de cultuur, het erfgoed én de inwoners van Groningen op een onvergetelijke manier kennen. 

kaart nieuwe noordroute pwp copy

Ontdek (verdwenen) borgen en kastelen

Elk jaar heeft het Pronkjewailpad een nieuw Gronings thema als uitgangspunt. Eerder stonden bijvoorbeeld de Groninger Kerken centraal en kon je bij liefst vijftig oude Groninger kerken een kwartetkaart met afbeelding van de betreffende kerk afhalen. Dit jaar staan de Groninger borgen centraal en kan je bij iedere borg een speciale sticker afhalen, die je op de stempelkaart kunt plakken. Wandelaars die de hele route hebben voltooid en daarbij alle stickers hebben verzameld, worden uitgenodigd voor de jaarlijkse huldiging in november, de Camino Groningen. Daar krijg je dan nog een bijzondere 'Borg-verrassing' overhandigd. Lijkt het je leuk om kennis te maken met het Pronkjewailpad, dan kun je er ook voor kiezen om (eerst) deel te nemen aan de 'Etappe van de Maand'. Op deze maandelijks nieuwe route van ca. 20 km krijg je een mooi voorproefje van wat je te wachten staat. 

stempelkaart pwp

Word ook verliefd op Groningen en schrijf je nu in

Wandelaars uit heel Nederland worden via het Pronkjewailpad verliefd op Groningen. Er is dan ook zoveel moois te ontdekken! Denk aan kerken, wierden, molens, landschappen en natuurlijk.... de ongekende gastvrijheid! Er blijkt voor iedere smaak wat wils. Ontdek het zelf en schrijf je nu in! Meer informatie is te vinden via Pronkjewailpad. De fysieke, uitvouwbare stempelkaart voor de hele route is verkrijgbaar via diverse uitgiftepunten. De etappekaart voor een deel van de route kunt u na inschrijving zelf printen en als stempelkaart gebruiken. De inschrijving start op 21 maart 2023 via Inschrijfformulier Pronkjewailpad 2023.  

groninger borgen voor pwp copy

Deel dit artikel