© foto's Sven Scholten

Voor liefhebbers van sportief wandelen over onverharde paden is er in de Achterhoek steeds meer te beleven. Er ligt een uitgebreid wandelnetwerk met talloze bewegwijzerde of zelf uit te stippelen wandelroutes...

Allemaal voeren ze door het typische coulisselandschap met akkers, weilanden, boerderijen en heuvels. Juist die heuvels, vaak stuwwallen uit de laatste ijstijd vormen voor wandelaars en hardlopers een mooie uitdaging. Samen tellen ze een flink aantal hoogtemeters. Sommigen toppen halen de 90 meter boven NAP. Voor wie van een sportieve stevige wandeling of run houdt zijn er speciale trainrunroutes ontwikkeld. In Lochem, wandelgemeente van het jaar 2022, kun je kiezen uit een route van 10 of 20 km over de Lochemse Berg. Maar er is meer…. Laat je inspireren, download de GPX, trek je sportschoenen aan en doorkruis de Achterhoek. 

wandelnieuws outdoor achterhoek4 credits sven scholten 10

Vier toppenroute Lochemse Berg

Natuurgebied De Lochemse Berg behoort tot de hoger gelegen zandgronden van de Achterhoek. De vier toppenroute is 20 km lang, kent zo’n 400 hoogtemeters en neemt je achtereenvolgens mee over de Kale Berg, de Zwiepse Berg, de Paaschberg en de Lochemse Berg. Je loopt over historische paden en langs de ‘Witte wievenkoele’ waar men volgens de legende in de nachtelijke uren witte wieven tegen het lijf kan lopen! Onderweg kijk je uit over glooiende velden met hier en daar een karakteristieke boerderij. Je start en eindigt de route bij het aan de bosrand gelegen Eethuis De Kale Berg in Barchem. De route is ook eenvoudig te starten vanaf Landgoedhotel Woodbrooke en Boetiekhotel BonAparte. Is 20 km te ver? Loop dan de Drie Toppenroute van 10 km.  

wandelnieuws outdoor achterhoek4 sven scholten hr 33

Natuurtrail Kruisbergse Bossen

Nabij Doetinchem liggen de Kruisbergse Bossen waar je rivierduinen en vennen tegenkomt. Je start de route in Hummelo bij camping Jena waar je na afloop heerlijk met de beentjes de lucht in kunt onder het genot van een kop koffie. Deze route kent minder hoogtemeters, maar de korte felle klimmetjes laten zich wel in de benen voelen. Onderweg kom je een mooie variatie tegen van bossen en vennen met een aantal fijne single trails. Lopend tegen de klok in tref je na 15 kilometer een passage langs één van de vennen. Je waant er even in Scandinavië! De route is eenvoudig in te korten voor wie dat wil.

wandelnieuws outdoor achterhoek3 sven scholten 131

Treintrails Zutphen – Vorden | Zutphen - Ruurlo

Per trein reis je af naar Hanzestad Zutphen om je klaar te maken voor een 43 kilometer lange trailroute – tenminste als je kiest voor het hele traject Zutphen - Ruurlo! Al vrij snel verlaat je de stad om je weg te vervolgen langs rivier de Berkel. Waar deze vroeger diende als handelsrivier tussen Zutphen en het Duitse Billerbeck, is het nu een prettige plek om te recreëren. Zo is het er ook heerlijk in alle rust hardlopen. In natuurgebied het Kienveen kent de route een leuke afwisseling door de vlonderpaden die je beloopt. De route vervolgt zijn weg naar de heideterreinen en bossen van het Grote Veld: behorend tot het grootste bosgebied van de Achterhoek. In Vorden heb je de mogelijkheid om na 27 kilometer de trein terug te pakken naar Zutphen.

Loop je verder? Dan volgen er nog eens 16 kilometers over de statige landgoederen rond Vorden en Ruurlo. Aan het einde kun je met een kleine uitstap nog een bezoek brengen aan Kasteel Ruurlo of nagenieten met de drankje bij De Heikamp voordat je de trein terug neemt. 

wandelnieuws outdoor achterhoek6 sven scholten 23

Routes en meerlogo landelyk lochem

Kijk voor een compleet overzicht van trailrunroutes, maar ook overige buitensportmogelijkheden op outdoorachterhoek.nl. Voor een compleet overzicht van alle wandelroutes in de Achterhoek en in de gemeente Lochem kijk je op achterhoek.nl.

 

Deel dit artikel