© foto SLG

Wandelen over Klompenpaden is inmiddels een begrip geworden voor Nederlandse wandelaars. En ook in 2023 liegen de cijfers er niet om: vorig jaar werden maar liefst 755.000 wandelingen gemaakt over de in totaal 2425 kilometer tellende 157 Klompenpaden.

Dat er zo fijn gewandeld kan worden over deze wandelroutes is met name te danken aan de inzet van de ruim 1.650 enthousiaste vrijwilligers; zij zorgen ervoor dat de Klompenpaden er altijd goed bij liggen. Ze repareren overstapjes en paaltjes, snoeien, maaien, ruimen zwerfvuil op en zijn ook nog het aanspreekpunt voor de grondeigenaren die hun terreinen openstellen voor de wandelaars.

In 2023 kwamen er in totaal 14 nieuwe Klompenpaden bij, mede dankzij dorpsbewoners die verhalen over hun omgeving met ons willen delen. De Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht brengen de de Klompenpaden tot ontwikkeling.

Ook eens wandelen over een Klompenpad?

Raadpleeg altijd eerst de website van Klompenpaden of kijk op de gratis te downloaden Klompenpaden app voor actuele informatie. De website geeft overigens ook impressies van elk Klompenpad. Klompenpaden zijn op allerlei plekken te vinden in de provincies Gelderland en Utrecht en kunnen best wel in lengte verschillen. Er zijn langere routes van 19, 21 of 27 km, maar ook kortere van zo’n 3 tot 5 km, waaronder 7 speciale Klompenpad KIDS. Het beste is de Klompenpaden zelf te ontdekken; van het Groene Hart tot de Achterhoek en van Eemland tot de Betuwe. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Naar de website van Klompenpaden

Deel dit artikel