Panoramawandelroute Moselsteig © foto Dominik Ketz

Het Moezeldal biedt een overvloed aan landschappelijke en culturele diversiteit op een relatief klein gebied. De kronkelende rivier, steile terrasvormige wijnbergen, pittoreske wijndorpjes in glooiende valleien, indrukwekkende kastelen en burchten, en monumentale Romeinse gebouwen vormen samen een schilderachtig landschap.

In de charmante Moezeldorpjes nodigen talloze restaurants, traditionele wijnlokalen en stijlvolle vinotheken uit voor een gezellige pauze onderweg.

Wandelen te midden van de wijngaarden; dat kan aan de Moezel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze streek zo geliefd is onder Nederlanders. Naast een uitgebreide selectie uitstekende wijnen, wachten er ook kwalitatief hoogwaardige ervaringen op jou als wandelaar. De Moselradweg verbindt de wijndorpen en -stadjes langs het rivierdal met elkaar. Je kan er genieten van wandelroutes die je langs steile wijnbergen en paden door de vallei leiden. Dit jaar viert de Moselsteig haar 10-jarig jubileum.

wandelnieuws moezelsteig c m.semsch mosellandtouristik

Moezellus met uitzicht op Trittenheim © foto M. Semsch Mosellandtouristik GmbH

Meanderende rivier

Vanaf Perl aan de Duits-Franse grens volg je de rivier naar Konz, waar de Saar in de Moezel uitmondt. In het oude centrum van Trier liggen tal van gebouwen uit de Romeinse tijd, zoals de Porta Nigra. Na Schweich baant de rivier zich al meanderend een weg door het landschap, geflankeerd door steile wijnbergen aan beide zijden. Langs de oevers vind je beroemde plaatsen zoals het vakwerkstadje Bernkastel-Kues, het gezellige Cochem en Traben-Trarbach met zijn opmerkelijke Jugendstilarchitectuur. Een van de mooiste lussen in de Moezel bevindt zich bij Kröv. Het uitzicht vanaf de Calmont, de steilste wijnberg van Europa, is geweldig. Het beste uitzicht op de prachtige Moezellus bij Trittenheim heb je vanaf de Zummethöhe aan de overkant van de rivier.

10 jaar panoramawandelroute Moselsteig

De Moselsteig volgt over een afstand van 365 km de loop van de rivier in Duitsland, van Perl tot aan het Deutsches Eck in Koblenz. Vanwege de geweldige uitzichten op de schijnbaar eindeloze wijnbergen en de meanderende rivier geldt ze als een van de mooiste panomaroutes van Duitsland. Geen wonder dat de route het Europese kwaliteitskeurmerk Leading Quality Trail - Best of Europe draagt. De etappes door de steile terrassen met wijnstokken zijn deels uitdagend, maar er zijn ook volop wandelmogelijkheden voor minder geoefende wandelaars. Dagwandelingen met namen als Seitensprünge, Traumpfade of Traumpfädchen leiden naar schilderachtige bestemmingen zoals de imposante Reichsburg in Cochem of de legendarische ridderburcht Eltz in het Elzbachtal en bieden wandelmogelijkheden voor elk type wandelaar.

Wijnen van de Moezel

De uitstekende kwaliteit van de Moezelwijn heeft alles te maken met de geologische bijzonderheden van het gebied. Door de vele bochten in de rivier worden steile hellingen, waarop de wijnstokken staan, afgewisseld met vlakke hellingen waar de dorpen liggen. Het 400 miljoen jaar oude leisteengesteente, dat gemakkelijk verweert, verrijkt deze bodem en vormt de basis voor de bijzonder mineralige smaak van de rieslingwijnen. Het vermogen van leisteen om warmte op te slaan tijdens koude herfstdagen is niet alleen voordelig voor de wijnbouw, maar biedt ook een veilige habitat voor veel zeldzame planten en dieren die van warmte houden op de steile hellingen. Hierdoor zijn delen van de Moezel erkend als Leuchtpunkte der Artenvielfalt (hotspots van biodiversiteit).

Ga naar de website van Visit Mosel

 

Deel dit artikel