berg en dal herfst limesroute

Wandelen langs UNESCO Werelderfgoed Berg en Dal: de aquaductroute Van Bron tot Kraan...
Deze zomer was er goed nieuws voor de gemeente Berg en Dal: de Neder-Germaanse Limes staat vanaf nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst!

En het goede nieuws voor alle wandelaars is dat je via de aquaductroute al wandelend in de sporen van de Romeinen kunt lopen. Deze route is 7 kilometer lang en loopt van Berg en Dal naar Nijmegen. Je wandelt letterlijk van de Romeinse Bron tot de Romeinse Kraan.

De Romeinen waren in Berg en Dal, nu jij nog!

In de omgeving van Berg en Dal zijn veel sporen te vinden van de Romeinen. Berg en Dal is namelijk de buurgemeente van Nijmegen. En Nijmegen was in die tijd de belangrijkste Romeinse vestigingsplaats in Nederland. De waterbehoefte van de Romeinse soldaten was groot. Niet alleen voor drinkwater, maar ook voor de bereiding van eten en drinken, het spoelen van de latrines, drinken voor paarden en muilezels, water voor de bewoners van het kampdorp en voor de badgebouwen. Daarom besloten de Romeinen een waterleiding (aquaduct) aan te leggen vanaf enkele bronnen in Berg en Dal. De waterleiding bestond uit een houten goot. Daarvan is helaas niets overgebleven. Wel zijn nog resten van dammen en dalen zichtbaar. Het aquaduct van Berg en Dal maakt deel uit van een grote groep van aquaducten in het voormalige Romeinse rijk.

wandelnieuws limes

De Romeinse Limes is de oude grens van het Romeinse Rijk en liep dwars door de gemeente Berg en Dal. Twee belangrijke onderdelen van deze Neder-Germaanse Limes in Berg en Dal zijn: het Romeinse aquaduct en de voormalige potten- en pannenfabriek op De Holdeurn in Berg en Dal. De schitterende aquaductroute voert langs interessante locaties zoals het uitkijkplateau bij het Kerstendal, de Meerwijk, het Louisedal, de Broerdijk en tot slot een infozuil aan de Ubbergseveldweg. Op een aantal punten kun je met eigen ogen de resten van het Romeinse aquaduct zien. Er zijn routewijzers geplaatst en op 12 locaties kun je onderweg via een QR-code meer te weten komen over hoe het er vroeger uitzag en functioneerde.

Meer informatie

De wandeling Van Bron tot Kraan is geen rondwandeling. Plan je wandeling dus goed vooraf. Wil je op pad met deskundigen langs het aquaduct? Meld je dan aan voor één van de wandelingen van het Gilde Nijmegen. In oktober en november zijn hiervoor nog mogelijkheden. Meer informatie vind je hier in de agenda. Op de website www.aquaductgroesbeek.nl is meer informatie te vinden over het aquaduct. En in deze film Het Romeinse aquaduct van Berg en Dal naar Nijmegen - YouTube krijg je meer informatie over het Romeinse aquaduct. Meer info over de route vind je op de website van Berg en Dal. 

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Poëziepad in Berg en Dal? Bij 9 van de 16 bankjes kun je je laten inspireren door een mooi gedicht. De route is bedacht en gemaakt door inwoners uit Berg en Dal en is 7 kilometer lang.

Laat je voor alle wandelingen informeren en inspireren op de website Wandelen in Berg en Dal.

 

Deel dit artikel