Waalbrug Nijmegen Arnhem
Visit Veluwe Arnhem i.s.m. Ministerie van Beeld

Vlakbij Nijmegen -de oudste stad van Nederland- vind je dit schitterende boswachterspad langs de uiterwaarden van de Waal, de Ooijpolder, oude steenfabrieken en duizenden ganzen. Het maakt niet uit wanneer je dit gebied bezoekt, in elk seizoen is er wat moois te zien en beleven!

In de zomer en het voorjaar is de Gelderse Poort een bloem- en vlinderrijk gebied. In de herfst keren de ganzen terug naar de weilanden en tijdens de wintermaanden kun je de roerdomp, grote zaagbek of het nonnetje tegenkomen in het water. Ook de bever, de otter en de das doen het goed in dit gebied.

Startpunt

Het startpunt van deze wandelroute is de Bastei in Nijmegen. In de Bastei vind je informatie over natuur, cultuurhistorie en over het natuurgebied de Gelderse Poort. Het boswachterspad is 12 kilometer lang en gaat zowel over verharde als onverharde paden. Als je van struinen houdt, ben je hier in je element. Je bent vrij om van de paden te gaan en in de uiterwaarden te struinen. Terwijl je struint, kom je vast galloways en konikpaarden tegen. Vergeet niet te genieten van de prachtige vergezichten over de Waal en de polder.

wandelnieuws wandelaars ooijpolder

Natuurgebied De Groenlanden

Al struinend vanaf Nijmegen kom je aan bij natuurgebied De Groenlanden. Midden in dat gebied staat een uitkijktoren in de vorm van een groot Ooievaarsnest. Misschien heb je geluk en zie je vanaf de uitkijktoren de ooievaars op hun nesten zitten. Het hele jaar kun je in de schemering dassen, hazen, konijnen en vossen zien op het terrein aan de noordkant van de uitkijktoren. Het uitzicht is absoluut de moeite waard en de stilte van de Groenlanden klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren. Na de Groenlanden steek je over naar de Bisonbaai. Dit is een recreatieplas waar in de zomer wandelaars, zwemmers maar ook galloways en konikpaarden volop genieten.

Paradijs voor vogelliefhebbers

Als je de Bisonbaai achter je hebt gelaten, wandel je over de dijk via het dorpje Ooij en met zicht op de Waal terug naar Nijmegen. Kijk goed om je heen, want de Ooijpolder is een paradijs voor vogelliefhebbers. In de loop van de jaren zijn hier 260 verschillende soorten waargenomen. De kans is groot dat je bijzondere broedvogels tegenkomt zoals de Zwarte Stern, Roodborsttapuit, IJsvogel, Patrijs, Groene specht, Braamsluiper en Blauwborst.

Meer weten?

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes; van boerenlandpaden tot struintochten en van boswachterspaden tot wijngaardwandelingen.

Meer informatie over het boswachterspad Ooijpolder en andere wandelingen vind je op Wandelen in Berg en Dal. Deel dit artikel