Ter Apel Westerwoldepad
© foto Metha Eikens

In de rand van de provincie Groningen vind je het best bewaarde geheim van Nederland: Westerwolde. Het afgelopen jaar hebben we je met verschillende wandelroutes meegenomen door dit prachtige gebied.

Je kunt hier eindeloos wandelen door het indrukwekkende landschap met oude bossen, vennetjes, heidevelden en genieten van de unieke geschiedenis. Al wandelend ontdek je de veelzijdigheid van het landschap en de cultuurhistorie. En geniet je van de rust en ruimte. Westerwolde verveelt nooit!

In deze bijdrage brengen we graag alle mooie eigenschappen van Westerwolde samen. We nemen je mee over het Westerwoldepad, een meerdaagse wandeltocht van bijna 100 kilometer!

Westerwoldepad (bijna 100 km)

Het begin van het Westerwoldepad In 2014 begonnen de Stichting Wandelen in Westerwolde en de Stichting Promotie Westerwolde met het samenstellen van het Westerwoldepad. Een wandelpad van ruim 40 kilometer van Wedderbergen via o.a. Smeerling en Sellingen naar Ter Apel. Dit pad was gebaseerd op een deel van het Noaberpad (een langeafstandswandelpad van Bad Nieuweschans naar Kleve). De stichtingen koppelden daaraan diverse lussen op basis van bestaande wandelroutes.

Een eigen gezicht

De afgelopen jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan in het Westerwoldse landschap. Zoals het opnieuw laten meanderen van de rivier de Ruiten Aa. Daarom moest het Westerwoldepad op meerdere plaatsen worden herzien. Hiermee werd in 2020 begonnen, onder aanvoering van twee nieuwe vrijwilligers van de Stichting Wandelen in Westerwolde (Henk en Carin Oosterhuis). Inmiddels is het Westerwoldepad volledig vernieuwd. En heeft het een eigen gezicht gekregen omdat het nu op veel plaatsen afwijkt van het Noaberpad.

wandelnieuws wedderbergen brug wandelaar metha eikens© foto Metha Eikens

Meerdaagse tocht

De nieuwe route loopt nu bijvoorbeeld door Sellingen, o.a. langs het gemeentehuis en het kerkje. Maar ook langs de burcht in Wedde en de Giezelbaarg bij Wessinghuizen. Vlakbij Ter Apel kun je het Ruiten Aa kanaal op ludieke wijze oversteken met een kabelbaan. Deze kabelbaan moet je met de hand bedienen (zie foto). Ook is er een extra stuk aan het Westerwoldepad toegevoegd, via een heel ander landschappelijk gebied. Je komt o.a. langs het Mussel Aa kanaal, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa en loopt zo terug van Ter Apel naar Wedderbergen. Hierdoor is het een meerdaagse rondwandeling geworden van in totaal bijna 100 kilometer, verdeeld over negen etappes.

Volg het Westerwoldepad op Instagram

Op het Instagram account ‘Westerwoldepad’ vind je veel foto’s van de mooiste plekjes langs de route. De route wordt al veel gelopen door wandelaars uit heel Nederland. De stichting Wandelen in Westerwolde ontvangt veel enthousiaste reacties over het mooie Westerwolde. Niet voor niets is Westerwolde vorig jaar uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar!

wandelnieuws terapel gondel metha eikens© foto Metha Eikens

Meer informatie over de route

Met de  hulp van vele nieuwe vrijwilligers uit het hele gebied is de route inmiddels volledig gemarkeerd met geel-blauwe stickers. Er zijn ook GPX-tracks gemaakt. De GPX-tracks, de routekaarten en een beschrijving van de route vind je op de website van het Westerwoldepad

Wandelen in Westerwolde

Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPX-tracks downloaden.

wandelnieuws terapel wandelaars in bos metha eikens© foto Metha Eikens

Deel dit artikel