Rommelgebergte Winterswijk
Kindvriendelijke wandeling Rommelgebergte

De lente is in aantocht. De natuur komt weer tot leven. Vogels laten zich weer horen, bomen laten hun vertrouwde frisgroene blad weer zien en hier en daar komen de eerste bloemen weer tevoorschijn. Ook in het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk.

Tijd om er lekker op uit te gaan voor een fijne lentewandeling. Dus trek je wandelschoenen aan, geniet van de eerste zonnestralen en wandel het voorjaar tegemoet!

Wandelgemeente van het jaar

Wandelliefhebbers weten de weg naar Winterswijk, wandelgemeente van het jaar 2020, inmiddels wel te vinden. Toch kent het Nationaal Landschap ook voor hen nog verborgen parels. Onze lokale wandelspecialisten hebben een vijftal routes samengesteld die juist langs de bijzondere plekjes voeren, die vaak alleen bekend zijn bij inwoners van Winterswijk. De vijf routes starten allemaal vanaf het VVV Inspiratiepunt, gevestigd in het oude raadhuis in het centrum.

Wandeling Bekendelle en Buskersbos

Het natura 2000 gebied de Bekendelle is vooral bekend vanwege het bijzondere beekdal, dat door de eeuwen heen is ontstaan door de meanderende beek de Boven Slinge. De oevers zijn een thuis voor zeldzame plantensoorten en zelfs de ijsvogel en de gele kwikstaart hebben hier hun thuis gevonden. De Boven Slinge voert ook door het Buskersbos, waardoor ook hier het bos zeer gevarieerd en fraai is. Deze route van ruim 15 kilometer voert je langs de mooiste plekjes van dit gebied.

wandelnieuws bekendelleBekendelle en Buskersbos

Wandeling Beurzerbeek

Langs de oevers van de Beurzerbeek wandel je bij deze verrassend mooie route rondom recreatieplas het Hilgelo, waar vele bijzondere vogels leven en de oplettende wandelaar ook bijzondere plantensoorten zal treffen. Deze wandeling van 12 kilometer voert verder door een groot natuurgebied met uitgestrekte graslanden, houtwallen en bos. Via het Karkpad, een prachtig oud en smal kerkpad, wandel je weer terug naar het centrum van Winterswijk. 

Wandeling Steengroeve

De Winterswijkse steengroeve is geologisch gezien een van de meest unieke gebieden in Nederland. Dankzij de verschillende miljoenen jaren oude aardlagen die hier aan de oppervlakte komen, wordt deze plek ook wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. Vanaf het uitkijkpunt heb je zicht op de groeven, waar momenteel zelfs een oehoe broedt. De wandeling van zo’n 15 kilometer brengt je via het mooie landgoed Gossink, langs de Ratumse beek naar de steengroeve, waarna je weer terugkeert naar het Winterswijkse centrum.

wandelnieuws steengroeve c ron rensinkSteengroeve Winterswijk © foto Ron Rensink

Wandeling Dottinkrade en Gossinkbos

De Dottinkrade is een typisch Achterhoeks loofbos aan de kronkelige Ratumse beek. Deze 14 kilometer lange wandeling voert zowel langs de oevers van de beek als door het hoger gelegen vogelrijke eikenbos, waar je bijzondere flora en fauna treft. Via het pad achter de wijngaard wandel je naar het 18e-eeuwse Scholtengoed Gossink, wat bestaat uit een afwisselend landschap met weilanden, bos en eeuwenoude boerderijen.

wandelnieuws dottinkradeWandeling Dottinkrade en Gottinkbos

Wandeling Rommelgebergte en Ravenhorst

Deze kindvriendelijke wandeling van 12 kilometer staat in het teken van de legende over het 18e-eeuwse kasteel Ravenhorst. De middeleeuwse roofridders hebben hier een enorme goudschat bij elkaar geroofd, die tot op heden nooit is gevonden. Het kasteel en de bijgebouwen zijn verdwenen en de grachten zijn gedempt, maar het natuurschoon langs deze route, die voert door het bosrijke Rommelgebergte, is nog altijd goud waard.

Wandelweekend Winterswijk

In het eerste weekend van oktober hebben wandelaars alle reden om naar Winterswijk te komen. Niet alleen vindt dan de landschapsmarathon plaats, maar ook zal Winterswijk in het teken staan van het driedaagse wandelfestijn Wandelweekend Nationaal Landschap Winterswijk. Wandelaars hebben keuze uit diverse wandelingen van 10, 15 of 20 kilometer, die dagelijks vanaf een andere locatie starten.

Wil je meer weten over de wandelroutes, het Wandelweekend Nationaal Landschap Winterswijk of de verblijfsmogelijkheden in de omgeving? Neem dan contact op met het VVV Inspiratiepunt of kijk op de website.

Deel dit artikel