- Nieuws -
In de bomen van het kleine natuurgebied De Liede bij Haarlem broedt ook dit jaar weer een kolonie lepelaars. Het betreft één van de beste plekken in Nederland om deze schitterende witte vogels van dichtbij te zien. Het er de laatste tijd dan ook een drukte van jewelste.
De meeste kuikens zijn inmiddels geboren en de ouders vliegen af en aan met voedsel voor hun jongen. De kuikens hebben namelijk de hele dag honger en groeien als kool. Je kunt het wel en wee van de lepelaars volgen via de webcams van Beleef de Lente op de website van Vogelbescherming Nederland. Maar het is pas écht indrukwekkend als je oog-in-oog staat met de lepelaars. Landschap Noord-Holland heeft daarom een speciale wandelroute ontwikkeld, voor iedereen die de bijzondere vogels graag met eigen ogen wil zien. De routes lopen dwars door de natuur en zijn steeds in de buurt van de lepelaarkolonie.
De wandelroutes van respectievelijk 10 en 14 km beginnen direct bij de lepelaarkolonie en lopen door een eeuwenoud veenweidelandschap met veel sloten en plassen. Daar zoeken de lepelaars namelijk graag voedsel. De routes van Landschap Noord-Holland zijn te downloaden op de website. De startpunten zijn prima bereikbaar via OV (NS Station Haarlem Spaarnwoude) en auto (je kunt parkeren bij De Zoete Inval).
Het meest opvallende kenmerk van de lepelaar is natuurlijk zijn snavel. Niet alleen de lengte - zo’n 20 centimeter - maar vooral ook de lepelachtige vorm vallen enorm op. Lepelaars hebben lange poten, zijn stralend wit en hebben een lijf dat ruim 80 centimeter lang is. Niet bepaald een vogel die je over het hoofd ziet. De mannetjes- en vrouwtjeslepelaar lijken op het eerste gezicht sprekend op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De afhangende kuif is bij de man langer en dikker en ze hebben ook een gelere borstband dan de vrouwtjeslepelaar. Spraakzaam zijn ze niet echt. Dat geldt niet voor hun de jongen, die piepen des te meer. Hoog, hees en voortdurend.
Het gaat overigens erg goed met de lepelaar in Nederland! Er zijn inmiddels ruim 3.000 broedparen, die in het algemeen broeden in kolonies. De lepelaars in natuurgebied De Liede doen het bovengemiddeld goed. Per nest vliegen er bijna drie jongen uit. Landelijk is dat net iets meer dan één…