Luchtfoto Pronkjewailpad
Luchtfoto Pronkjewailpad

De zes wandelroutes op de longlist van de Wandelroute van het Jaar 2020 in de Benelux - georganiseerd door de Fiets- en Wandelbeurs - zijn bekend. Begin januari nomineert de jury routes voor de shortlist.

Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, op 15 februari, wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Vorig jaar ging de winst naar het Romeinse Limespad.

De longlist:

• Gilbert van Schoonbekepad 
Het Gilbert van Schoonbekepad (244 km) verbindt Antwerpen met Veenendaal. Het is een afwisselende wandelroute die niet bewegwijzerd is, maar die in twee richtingen beschreven wordt en van kaartjes en veel achtergrondinfo is voorzien. De vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende gps-tracks, kun je downloaden via de website.

• Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland
Een grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR, die van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (provincie Antwerpen) naar de stad Hulst in de provincie Zeeland loopt. De route is volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden en is nu 73 km langer geworden. Het pad is in beide richtingen beschreven. Meer informatie en de gps-track vind je op de website.

• Pronkjewailpad
Het Groningse Pronkjewailpad (250 km) is een nieuw, interactief wandelpad. Je kunt jezelf in te schrijven via de website en daar de gegevens van de startkaart inscannen in de Pronkjewailapp. Daarne kun je met behulp van de app de routes nauwkeurig lopen, waarbij je de keuze hebt tussen een noord- en een zuid-route. Onderweg kom langs allerlei pronkjuwelen die ook in de app te zien zijn: mooie gebouwen, musea, kerken, etc. Bij de pronkjuwelen kun je een stempel halen voor je stempelkaart. De periode april - eind oktober is het meest geschikt om de route te lopen in verband met de openstelling van de pronkjuwelen. Meer informatie vind je op de website.

• Wandelnetwerk Diemerscheg (onderdeel Wandelnetwerk Noord-Holland)
Het wandelnetwerk Diemerscheg (33 km) ligt in de groene scheggen aan de zuidoost-rand van Amsterdam. Er zijn vijf startpunten met verschillende routes en afstanden. Je kunt ze downloaden op de website en in de app van het Wandelnetwerk Noord-Holland.

• Nieuw Waterliniepad
Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met veel historie en je wandelt door en langs UNESCO werelderfgoed. In totaal 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Info vind je op de website van Wandelnet.

• Wandelnetwerk Demer en Dijle
Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een nieuw wandelnetwerk van 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland. Demer en Dijle vormen de rode draad in dit netwerk. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt, 213 in totaal. De wandelkaart levert je extra informatie. In de bijhorende infogids staan ook 8 thematische suggestieroutes. Verder sluit het wandelnetwerk Demer en Dijle aan op andere de bestaande netwerken. Het netwerk staat online op de wandelrouteplanner en op de wandelknooppuntapp. En kan ook met de smartphone in de hand bewandeld worden. Meer informatie vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Deel dit artikel