- Nieuws -
Vrijwilligers van de Walk of Wisdom hebben het 5.000e startpakket voor de pelgrimsroute al ingepakt. De 136 kilometer lange pelgrimsroute rond Nijmegen werd 4,5 jaar geleden geopend.
De tocht blijkt een goed en laagdrempelig alternatief voor populaire pelgrimstochten ver weg, zoals de Camino naar Santiago de Compostela in Spanje.
Anders dan bij ‘gewone' lange afstandstochten zijn er bij pelgrimsroutes verbindende rituelen en symbolen. Bij de Walk of Wisdom zijn die niet religieus, maar ontworpen door moderne kunstenaars en ritueelbegeleiders. Zo zijn er iedere maand uitzwaaiceremonies en verbeeldt het symbool van de route - door Huub en Adelheid Kortekaas - de verbondenheid tussen mensen en de wereld. Onderweg sparen pelgrims vogelringetjes aan hun ‘pelgrimsveter’ (een schoenveter) met de namen van de elf gemeenten op de route. Heel toevallig lijkt de omtrek van de route op een vliegende duif.
Pelgrims komen uit het hele land en in steeds grotere getale, ook uit Vlaanderen, waar recent een veelbelovende verkenning werd gedaan voor een Walk of Wisdom België. De ambitie van de stichting is een gemarkeerde Walk of Wisdom in elk land van de wereld - om die vervolgens met elkaar te verbinden. Pelgrims bepalen zelf wanneer ze lopen, hoe lang ze erover doen en waar hun reflectie over gaat.
In Nederland won de Walk of Wisdom vorig jaar de publieksprijs in de Gelderse verkiezing voor landschappelijke kwaliteit. Om het groeiende succes van de route te markeren, wordt het 5.000e startpakket verloot onder alle pelgrims die zich tussen 10 november en 10 december 2019 inschrijven. De winnaar krijgt niet alleen het inleggeld terug, maar ook overnachtingen, maaltijden, borreltjes en taart aangeboden door pleisterplaatsen langs de route.
Op de website van de organisatie kun je vinden hoe je kunt inschrijven.