Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Reeën vinden nog nauwelijks rust in ons land. Dat verzwakt de dieren en zorgt waarschijnlijk voor tal van ziekten. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door loslopende honden in de natuur, aldus Natuurmonumenten.

Het Dutch Wildlife Health Centre heeft onderzoek aangekondigd naar chronische stress bij reeën. Maandelijks duiken berichten op in de media van boswachters en politie met de meest afgrijselijke foto’s van aan flarden gebeten reeën.

Een op het eerste oog ‘speelse’ achtervolging, betekent een horrortocht van leven of dood voor het wilde dier. De achtervolging heeft gelukkig niet altijd een dodelijke afloop, maar zorgt altijd voor veel verstoring, stress en angst. De meeste reeën worden niet zomaar gevangen, maar lopen zich in blinde paniek vast in struiken en of prikkeldraad. Eenmaal vastgelopen, zijn ze een makkelijke prooi. Soms schieten ze in blinde paniek drukke wegen over. Terwijl de hond de achtervolging, mogelijk door het roepen van het baasje, allang heeft afgebroken, houdt de stress de dieren op de vlucht.

Bij het aanspreken van eigenaren krijgen boswachters als reactie vaak een grote mond, ondervindt Natuurmonumenten. Daarom zijn er ook hondenlosloopgebieden waar eigenaren kunnen spelen met hun hond en waar ook lange afstandswandelingen mogelijk zijn. Natuurmonumenten roept hondeneigenaren op om hun honden aan de lijn te houden waar dat gevraagd wordt. En wie dat niet doet, kan een boete verwachten.

Foto: Shutterstock

Deel dit artikel