Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nieuwe maatregelen moeten incidenten met bijthonden tegengaan. Minister Schouten van Landbouw wil een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten en er komt een fokverbod voor 'hoogrisicohonden'.

Bij het fokverbod gaat het om individuele risicohonden. Om het verbod te kunnen uitvoeren, komt eind dit jaar een lijst met honden die een mogelijk risico vormen. 'Voor het verkrijgen van deze betrouwbare data is het van belang dat zowel gemeenten als politie op een uniforme en consistente wijze data over bijtincidenten bijhouden', schrijft de minister aan de Kamer. Jaarlijks zorgen gevaarlijke honden voor zo'n 150.000 slachtoffers. 

Ook wandelaars lopen het riscio te worden gebeten door agressieve honden. Een echtpaar uit Tilburg werd deze zomer in Nieuw Beerta in Groningen Beerta aangevallen en gebeten door twee rottweilers. De man moest een drie uur durende operatie moest ondergaan aan zijn armen en benen. Het echtpaar was op wandelvakantie in Groningen.

Gemeenten en politie kunnen gegevens over bijtincidenten bijhouden in een landelijke database. Zo'n registratiesysteem moet aangeven welke hondenrassen vaak bijtincidenten veroorzaken.

Deel dit artikel