Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Momenteel worden ongeveer 600 diersoorten mogelijk onjuist geclassificeerd als 'niet-bedreigd' op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Meer dan 100 andere soorten die niet eerder konden worden beoordeeld, lijken ook bedreigd te zijn.

Dit is aangetoond door een nieuwe, efficiëntere en integrale aanpak om het risico van uitsterven van diersoorten te beoordelen. De methode is ontworpen door ecoloog Luca Santini van de Radboud Universiteit en collega's.

De uitkomsten van de onderzoekers over de risico's van uitsterven zijn met de nieuwe methode vrij consistent met de huidige gepubliceerde beoordelingen van de Rode Lijst, en over het geheel genomen zelfs wat optimistischer.

De onderzoekers vonden echter wel dat 20 procent van de 600 soorten die voorheen niet door deskundigen van de Rode Lijst konden worden beoordeeld, waarschijnlijk met uitsterven worden bedreigd, zoals de Luzonral en Williamsons kantjil (dwerghert). Ook ongeveer 600 soorten die eerder als niet-bedreigd werden beoordeeld, zoals de Bruijns spechtpapegaai en de Ethiopische gestreepte muis, worden waarschijnlijk bedreigd.

Deel dit artikel