Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelnet roept heel Nederland op om donderdag 4 april (een deel van de afstand) naar het werk te lopen. Het animo voor het initiatief, overgewaaid uit Australië, stijgt jaarlijks. In 2017 namen 67 organisaties deel aan het nationale initiatief en in 2018 werd dit aantal verdubbeld tot 135 organisaties.

Ook dit jaar wordt een toename van deelnemers verwacht. Niet zo gek, vindt ambassadeur Hella van der Wijst: "Door dagelijks (een stuk) naar je werk te wandelen blijf je gezellig én gezond!"

Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Toch hebben veel Nederlanders werk waarbij ze langdurig zitten. Dat is een groot probleem, onderstreept ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in een videoboodschap voor de Wandel naar je Werk-dag. Volgens hem houdt je hiermee niet alleen je lijf fit, maar ook je brein: "Lopen bevordert de creativiteit, verlaagt je stressgevoel en verhoogt je productiviteit".

De Wandel naar je Werk-dag biedt mensen de kans om lopen een keer uit te proberen als andere manier om je te verplaatsen. Omdat werkgevers het initiatief supporten en collega's ook deelnemen, wordt de drempel veel lager. Natuurlijk is het niet voor iedereen haalbaar om de hele afstand naar het werk te lopen. Daarom tellen alle stappen mee. Deelnemers lopen van hun huis naar het station, van de bushalte naar kantoor of parkeren eens wat verder weg dan normaal.

Ieder jaar melden meer organisaties zich aan als supporter van het initiatief. Zij ontvangen een gratis promotiepakket waarmee ze hun werknemers kunnen activeren om mee te doen. Ook zijn er organisaties die prijzen beschikbaar hebben gesteld. Zo maken alle deelnemers die zich aanmelden via de site kans op tientallen prijzen, waaronder activity trackers, museumtickets en wandelgidsen. De hoofdprijs is een overnachting voor twee personen in een Apollo-hotel naar keuze.

Zowel organisaties als individuele deelnemers kunnen zich aanmelden via de website.

Deel dit artikel