Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wat is de culturele waarde van een landschap? Onderzoeker Koen Tieskens van de Vrije Universiteit bracht met innovatieve methodes de culturele waarde van landschappen in Europa in kaart.

Europa kent een breed scala aan landschappen variërend van de uitgestrekte Iberische open bossen tot onze eigen kenmerkende veenkoloniën. Ondanks hun verschillen hebben al deze landschappen tenminste één ding gemeen: ze vormen een belangrijk onderdeel van de identiteit van hun bewoners en herbergen een schat aan culturele waarde.

Door globalisering, klimaatverandering en een groeiende vraag naar landbouwproducten is er steeds meer homogenisering van landschappen: daar waar vruchtbare grond is, wordt kleinschalige akkerbouw en veeteelt vervangen door grote boerderijen terwijl in gebieden waar productie achterblijft landbouwgrond verandert in verlaten struikgewassen. De culturele waarde van de landschappen gaat zo verloren.

Wat zijn nu eigenlijk de waardevolle Europese landschappen? Een culturele waarde kan voor iedereen verschillend zijn. Tieskens bracht eerst in kaart waar zich de landschappen bevinden die door experts worden omschreven als waardevol, namelijk het traditionele agrarische landschap met kleinschalige boerenbedrijven, en waar mensen zelf landschappen waarderen, door miljoenen social media foto's van landschapen te analyseren. Hierdoor kon de onderzoeker precies die plekken aanwijzen waar men het landschap waardeert.

Deel dit artikel