© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Landgoed De Paltz is een schitterend oud landgoed, dat in 1876 ontworpen werd door de landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het landgoed is gelegen in het bos tussen de voormalige vliegbasis Soesterberg en Soestduinen. 

Het prachtige natuurgebied van ca. 77 hectare is tegenwoordig in bezit van de provincie Utrecht en wordt beheerd door Het Utrechts Landschap. 

Je vindt er beukenlanen, zichtassen, waterpartijen, een statige villa, een koetshuis en een herderswoning. De diverse particulieren die in de loop der tijden eigenaar zijn geweest, hebben er duidelijk hun signatuur nagelaten. De Paltz werd op deze manier een afwisselend landgoed met veel verrassende details. Sinds 9 mei 2014 is De Paltz opengesteld voor publiek.

Momenteel bevindt zich er het Herman van Veen Arts Center. Behalve een lekkere kop koffie kun je er kunstwerken van Herman van Veen bekijken. Daarnaast worden gedurende het jaar regelmatig voorstellingen gegeven voor jong en oud.

Er loopt overigens ook een gemarkeerde wandelroute van 3,4 km en regelmatig vinden er rondleidingen plaats met een gids. En op 8 september is het weer zover: Onder leiding van een gids kun je er een mooie wandeling maken over het landgoed. De gids vertelt je tijdens de voettocht over zowel de geschiedenis als over de toekomst van het landgoed en laat je tegelijkertijd de mooiste en interessantste delen van De Paltz zien.

De deelname is gratis. De wandeling begint om 14.00 uur en 'verzamelen' is bij het toegangshek aan de Van Weerden Poelmanweg te Soestduinen. Aan de overzijde is voldoende parkeergelegenheid. Honden zijn overigens niet toegestaan (ook niet aan de lijn).

Deel dit artikel