© foto Pixabay

Het is een oude traditie in het Oosten van het land: midwinterhoornblazen. Op verschillende plaatsen in de gemeente Lochem worden winterwandelingen georganiseerd. Onderweg kijk en luister je naar de blazers en meestal is er gelegenheid om koffie, thee, chocomelk of glühwein te drinken...

Traditie

Sinds 2013 behoort midwinterhoorn blazen tot het officiële erfgoed van Nederland, waarmee de traditie officieel wordt erkend. Het is een eeuwenoud ritueel om het slechte -het donker- te verdrijven en het goede -het licht- aan te kondigen. De tijd om af te rekenen met het verleden en het nieuwe te verwelkomen. In Twente en de Achterhoek wordt geblazen bij schemer en alleen vanaf de eerste adventszondag, het zogenaamde ‘anbloazen’ (vier zondagen voor Kerst) tot en met Drie Koningen op 6 januari, het ‘afbloazen’. Weemoedige tonen van midwinterhoorns golven over essen, oude boerenerven en houtwallen. Het mooie sonore geluid is soms op kilometers afstand hoorbaar. Sommige hoornblazers blazen boven een waterput, zodat het geluid versterkt wordt.

Hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt

Een midwinterhoorn maken is vakwerk en vergt enig geduld. Meestal wordt hij gemaakt van berk, els of wilg. Nadat een geschikte stam is gevonden, wordt het schors verwijderd en moet de stam eerst twee jaar lang drogen. Daarna wordt de stam bewerkt totdat deze de gewenste vorm heeft. Dan wordt de stam in de lengte doorgezaagd en uitgehold, totdat de wand 1 cm dik is. Beide delen worden aan elkaar gelijmd of gebonden. Vervolgens wordt het mondstuk (‘de happe’) van vlierhout geplaatst en wordt de hoorn afgewerkt met rotan en afgelakt. De hoorn weegt ongeveer 1,5 kilo en is tussen de 1,20 en 1,50 meter lang. Gemiddeld werkt een midwinterhoornblazer zo’n 40 uur aan het maken van de hoorn.

Hieronder drie wandelingen met midwinterhoornblazers…

Zondag 11 december Exel

Op zondag 11 december wordt in buurtschap Exel, gelegen naast wandelwalhalla landgoed Ampsen, de jaarlijkse midwinterwandeling georganiseerd. Er zijn wandelingen van 5 en 10 km uitgezet. Kom genieten van de prachtige natuur in en rondom Exel en luisteren naar midwinterhoorns. Inschrijven is niet nodig.

 • Starttijd: 10.00-13.00 uur
 • Startpunt: Lu Lin, Oude Lochemseweg 4, Exel
 • Afstanden: 5 en 10 km
 • Kosten deelname: € 2,- p.p.
 • Tussen 11:00 en 16:00 uur is er ook een kerstmarkt. Hier vind je diverse stands met de nodige versnaperingen, zelfgemaakte producten en zelfgemaakte lekkernijen die te koop worden aangeboden.

wandelnieuws midwinterhoorngroep lochem

Midwinterhoornblazer bij waterput © foto Midwinterhoornblazers Lochem

Zondag 18 december Barchem

Op zondag 18 december organiseert Wandelsportvereniging DOS Barchem een wandeltocht over en in de omgeving van de Lochemse Berg. Onderweg laat de Midwinterhoorngroep Lochem op een mooie plek haar klanken horen. Na afloop van de wandeling word je getrakteerd op een heerlijke, warme glühwein. Er is een aantal wandelafstanden mogelijk tussen 6 en 25 km. Kijk op de website voor de exacte starttijden.

 • Starttijd: 10.00 - 13.00 uur
 • Startpunt: Restaurant Spelerij De Witte Wieven, Zwiepseweg 157, Lochem
 • Afstanden: 6, 10, 15, 25 km
 • Kosten deelname: € 4,- p.p. | KWBN leden € 3,- p.p.

Meer informatie vind je hier

 

Maandag 26 december Laren

Op tweede Kerstdag, maandag 26 december, vormt Laren (Gld) het decor voor een mooie winterwandeling. De midwinterhoorn-puttenwandeling wordt georganiseerd door Toeristenbelang Laren. Je kunt kiezen voor een route van 9 km of 14 km. Onderweg geniet je van het mooie winterse landschap en de klanken van de midwinterhoorn. Onderweg is er gelegenheid om koffie, thee, erwtensoep, een broodje rookworst of een andere winterse lekkernij te nuttigen. Let op! Pinnen is niet overal mogelijk.

 • Starttijd: 9.30 - 12.30 uur
 • Startpunt: Manage St. Steffenrijders, Verwoldseweg 26, Laren (gld)
 • Afstanden: 9 en 14 km (verkorten naar 6 km mogelijk)
 • Kosten deelname: € 4,- p.p.

Meer informatie vind je hier

 

wandelnieuws midwinterhoorn puttenwandeling

Midwinterhoornblazer tijdens de Puttenwandeling © foto Midwinterhoornblazers Lochem

logowvhj lochemOok de midwinterhoornblazers in actie zien en horen? Trek je warme jas aan en ga erop uit! We zien je graag tijdens één van de drie hieronder genoemde wandelingen met midwinterhoornblazers…

 

Deel dit artikel