© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september a.s. opent Natuurmonumenten de deuren van een aantal bijzondere bouwwerken eenmalig voor publiek.

Behalve deze unieke gelegenheden zijn in heel Nederland op deze dagen ook tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten geopend.

Dit jaar is het thema 'Plekken van Plezier'. Tijdens de vele rondleidingen, excursies en demonstraties komen daarbij prachtige verhalen aan bod. Maar heel speciaal is dat een aantal gebouwen, die vrijwel niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor bezoekers, deze dagen de deuren openen voor publiek. Slot Haamstede in Zeeland is zo’n plek; slechts enkele malen per jaar is dit slot van binnen te bezichtigen.

Of neem de grotten van de Sint-Pietersberg. Op 14 september is het precies 75 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. In de grotten zochten vlak voor de bevrijding bijna 3000 inwoners van Maastricht hun toevlucht. Overblijfselen als de bakkerij, kapel en pompenkamers zijn er nog te zien. In het kader van Open Monumentendag kun je er op zondag 14 september een bezoek aan brengen.

En zo zijn er nog een aantal plekken waar je - normaal gesproken - zelden of nooit binnen kunt kijken. Een volledig overzicht van toegankelijke monumenten vind je op de website van Natuurmonumenten.

Deel dit artikel