© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Voor wie eens wat anders wil is De Plateaux-Hageven, een Nederlands-Belgisch natuurgebied, wellicht een goed idee. Je wandelt er door bos en over hei, langs vennen en vloeiweiden (dit is een watersysteem uit het begin van de 19e eeuw! In de lente zie je er o.a. prachtige orchideeën!

De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven - even ten zuiden van Valkenswaard - en ligt tussen de zandgronden en het beekdal van de Dommel. En nog meer goed nieuws: je kunt er volop genieten van het zeer gevarieerde landschap tijdens één van de vele prachtige wandelroutes die je er kunt vinden.

Wat vooral opvalt is de mooie overgang van de verschillende landschappen in dit gebied. Op het ene moment wandel je nog door het bos, even later sta je op de heide. Weer even later loop je door het nattere deel van het Dommeldal. Die verandering van de natuur is bijzonder en zorgt ervoor dat je veel plant- en diersoorten ziet in een relatief klein gebied. Natuurliefhebbers komen bijvoorbeeld ook van heinde en verre voor de libellen in dit gebied.

De Plateaux is een onderdeel van de Groote Heide. De Groote Heide bestaat uit in totaal achttien natuurgebieden in Nederland en België. Samen vormen ze natuurgrenspark de Groote Heide.

Deel dit artikel