cornwall wandelen coastpath
Adembenemende omgeving in Cornwall © foto Shutterstock

In Engeland kun je eigenlijk overal wel mooi wandelen. Hier geniet je van een afwisselende wandelvakantie aan de kust of in het binnenland. Wij hebben drie van onze favoriete wandelgebieden voor je op een rij gezet.

Je kunt zowel kiezen voor een autovakantie als een fly-drive. Autoverzekering vergelijken is altijd verstandig voordat je er met de auto op uit gaat.

Lake District

Het ruige Lake District is een van de populairste wandelgebieden van Engeland, waar je langs glinsterende meren wandelt, omgeven door hoge bergtoppen. Het nationale park ligt op minder dan twee uur reizen van Manchester. Je hebt de keuze uit talloze dagtochten en meerdaagse wandelroutes. Het wandelgebied kent maar liefst 317 bergtoppen en 16 grote meren, maar daarnaast vind je nog veel meer natuurschoon zoals de stone circles. Neem ook zeker een kijkje in een van de authentieke dorpen. Een wandelvakantie door het Lake District vereist wel een degelijke voorbereiding en enige inspanning. Een andere aanrader in deze omgeving is het Peak District. Dit gebied is eveneens ruig en steil en op te delen in twee gebieden: de uitgestrekte heidevelden in het noorden (Dark Peak) en het grottengebied in het zuiden (White Peak). Het beroemdste wandelpad van Engeland en één van de Great Walking Trails, de ruim 400 kilometer lange Pennine Way loopt door dit natuurgebied en ook de Limestone Way is een veel gelopen wandelroute.

wandelnieuws lake district shutterstockWandelen in Lake District © foto Shutterstock

Cornwall en Devon

Wandel jij het liefst langs de kust? Dan is een wandelvakantie naar Cornwall en Devon een uitstekende keuze. Het graafschap Cornwall is een Area of Outstanding National Beauty. Maak bijvoorbeeld een wandeling over het dunbevolkte schiereiland West Penwith, langs de hoge kliffen en het bijzondere moorland. Dit schiereiland staat ook wel bekend als Land’s End Peninsula, doordat je het gevoel hebt dat je je aan het einde van de wereld bevindt. Je wordt aan drie kanten omringd door de ruige Atlantische Oceaan. Bijzonder aan deze regio van Engeland is de gevarieerde vegetatie met subtropische planten en palmen, ontstaan door het zachte klimaat. De Scilly Islands zijn een goede plek voor natuurliefhebbers, met hun subtropische tuinen en uitzicht op de azuurblauwe zee vanaf haast ieder wandelpad.

South Downs

De South Downs in Kent zijn ideaal voor wie met het hele gezin op wandelvakantie gaat. Dit nationale park heeft maar liefst 3.300 kilometer aan wandelpaden en rustige weggetjes. Er zijn ontelbaar veel wandelingen uitgezet die je door riviervalleien leiden, over heuvels en langs stadjes. Er is ook een ruime keuze aan korte wandelingen. Wil je het gebied helemaal ontdekken? Volg dan de 160 kilometer lange National Trail South Downs Way. Deze start in de oudste hoofdstad van Engeland, Winchester, en loopt helemaal door tot de white cliffs bij Eastbourne.

Deel dit artikel