wandelen veenhuizen pauperparadijs
© foto Shutterstock

Suzanna Jansen, auteur van de bestseller Het pauperparadijs, besloot tijdens de eerste lockdown een nieuw, coronaproof element aan haar boek toe te voegen. Ze creëerde een Luister(wandel)tocht door Veenhuizen in Drenthe. Haar boek speelt zich grotendeels af in dit gevangenisdorp.

En nu het Nationaal Gevangenismuseum door de lockdown alweer geruime tijd gesloten is, biedt dit initiatief vanaf 18 april een alternatief in het gebied.

Met vertellingen, voorleesfragmenten, korte scènes en muziek neemt de schrijfster je mee langs plekken uit haar boek. De theatrale opzet laat je door de tijdlagen heen kijken, van de negentiende-eeuwse Koloniën van Weldadigheid tot en met het huidige gevangenisdorp. Zo ervaar je de geschiedenis waar die ooit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Ook als je het boek niet gelezen hebt

De luistertocht staat geheel op zichzelf en is los van het boek Het pauperparadijs te beluisteren. En als je het boek al hebt gelezen biedt de tour een nieuwe, aanvullende ervaring. Je komt tijdens de tour langs zestien luisterpunten over een afstand van 16 km. Die kan je per fiets of lopend afleggen. Daarnaast maak je bij de luisterpunten nog kleine wandelingen. 

Luistertocht door Het pauperparadijs is exclusief verkrijgbaar bij het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Tijdens de lockdown gebeurt dit via een speciaal loket. De tocht is vanaf 18 april beschikbaar voor publiek. 

Over Het pauperparadijs

In Het pauperparadijs beschrijft Suzanna Jansen het grootschalige sociale experiment uit de negentiende eeuw in Veenhuizen. Haar voorouders maakten daar deel van uit. Tienduizenden arme mensen werden vanaf 1823 naar deze heropvoedingsgestichten gestuurd. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse een beter leven te geven, veranderde al vlot in een fuik. Liefst één miljoen Nederlanders van nu stammen van deze ‘paupers’ af. Het boek werd een ongekende bestseller (er werden meer dan 325.000 exemplaren verkocht).

Voor meer informatie of reserveren kan je terecht op de website van het Gevangenismuseum.

Deel dit artikel