Als liefhebber van wandelen is Nederland een land van ongekende mogelijkheden. Naast een uitgebreid fietsroutenetwerk zijn er honderden kilometers aan wandelpaden. Die wandelpaden liggen in de meest uiteenlopende gebieden. Wat dat betreft heeft Nederland een zeer gevarieerd landschap.

Van de heuvels in Limburg tot weidse waterlandschappen langs de waddenkust. Je komt in elke provincie ook gegarandeerd in aanraking met natuur, cultuur en verrassende streekgerechten. Want na een flinke wandeling kun je jezelf beslist trakteren op een ontspannende ervaring. Of het nu een sauna of een pretpark is het valt prima met elkaar te combineren

Voor veel wandelaars was hun eerste kennismaking met het lopen van tochten de avondvierdaagse. Samen met vrienden of je schoolklas is deze bijzondere avondtocht voor menigeen een onvergetelijke herinnering. Wie kent er niet ‘het potje met vet’. Met dit lied werd het wandeltempo bepaald. Tegenwoordig zijn de Nijmeegse Vierdaagse of de WandelElfstedentocht uitgegroeid tot ware fenomenen. 

Op de agenda

Het voordeel van een tocht te voet is dat je die eigenlijk op ieder ogenblik kunt beginnen. In deze tijd met maatregelen en beperkingen rondom corona is wandelen een activiteit die je alleen en met genoeg ruimte van anderen altijd kunt starten. Veel mensen die verplicht een aantal dagen thuis zitten hebben de kans om dagelijks een aantal kilometers in eigen omgeving te lopen. Je zou het kunnen gebruiken als voorbereiding op georganiseerde tochten. Wat betreft georganiseerde tochten staan er alweer heel wat op de agenda van Wandel.nl. Je kunt al tot eind 2022 kijken welke wandeltocht je wilt gaan lopen. Ga je zo’n tocht in plannen, doe dat dan samen met een maatje of misschien is er wel iemand die met jou op wandeldate wil gaan. Het je een leuke wandelmaat gevonden plan dan naast of na de wandeltocht ook eens een leuke, romantische of spannende activiteit in. Dan kan een etentje zijn in een restaurant met gerechten uit de streek of een bezoek aan een sauna. Ben je meer het avontuurlijke type zoek dan naar pretpark informatie in de buurt om bijvoorbeeld samen een ritje in een achtbaan te maken. Kortom er is na het wandelen genoeg te beleven in de twaalf provincies van Nederland. Saai hoeft het daarom met je wandeldate beslist niet te worden.

Ontspanning

Met je neus in de wind of de zon op je gezicht is een wandeltocht een aangename sportieve onderneming. De natuur, de weersomstandigheden, de wilde dieren en de verschillende landschappen maken iedere tocht tot een afwisselend avontuur. Doe je dat met een wandelmaat of een partner dan heb je tijdens het lopen ook wat aanspraak en kom je misschien in gesprek over onderwerpen waar je anders nooit aan toe komt. Als je conditie goed op peil is dan zijn het Pieterpad, Kustpad, Trekvogelpad of Pelgrimspad echte uitdagingen. Je kunt deze Lange Afstands-Wandelpaden verdeeld over een jaar mooi in stukjes opknippen. Ideaal voor de mooi-weer wandelaars die zo’n lang pad onder mooie weersomstandigheden kan afleggen. Zorg naast een goede conditionele voorbereiding ook voor goede wandelschoenen en optimaal ventilerende kleding. Zo is je slagingspercentage voor een heerlijke wandeltocht beslist een stuk groter...

Deel dit artikel