Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tijdens de Open Monumentendag opent Natuurmonumenten de deuren van ruim dertig cultuurhistorische gebouwen in natuurgebieden. Van Slot Haamstede tot Fort bij Spijkerboor zijn het bijzondere gebouwen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Deze dagen zijn ze open voor publiek.

Op talloze plekken op 8 en 9 september worden wandelingen gehouden, zoals door de siertuin van Gooilust. Vanuit heel Europa kwamen bezoekers vroeger naar Gooilust om zich te vergapen aan de verzameling dieren en planten van Frans Blaauw. De siertuin stond vol exotische bomen en struiken met daartussen een lange rij volières voor zijn uitgebreide collectie vogels. Die vogels zijn inmiddels verdwenen, maar de siertuin ligt er nog. In de ommuurde tuin zijn allerlei bijzondere bomen en planten te vinden, waaronder sierlijke rozen en vergeten fruitrassen. De boswachter neemt de wandelaars mee langs de mooiste plekjes in de siertuin en rondom het landhuis van Gooilust. 

Op Texel is Fort De Schans te bezoeken. Om Texel, maar vooral de Rede van Texel, te beschermen tegen de Spanjaarden werd dit stervormige fort rond 1574 aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Op De Rede van Texel lagen toen een deel van het jaar grote aantallen schepen met kapitale lading voor anker te wachten tot de wind uit de goede hoek kwam om te vertrekken naar verre bestemmingen. Schepen die de ondiepe Zuiderzee niet konden bevaren lagen hier voor anker om hun vracht te laden of lossen.

En op Landgoed Jachtslot de Mookerheide vindt een Duitse dag plaats. Jachtslot Mookerheide ademt tegenwoordig een andere sfeer uit dan vroeger. Het landgoed heeft herstelde kassen en het jachtslot heeft een opknapbeurt gehad en een nieuw interieur.

Deel dit artikel