uiterwaarden hoog water wandelnieuws
© foto Shutterstock

De komende dagen zullen de uiterwaarden langs de Waal en de Rijn overstromen. Een aantal natuurgebieden, die in de uiterwaarden van de Gelderse Poort bij Nijmegen zijn gelegen, zal door Staatsbosbeheer worden afgesloten voor publiek.

De natuurorganisatie wil hiermee voorkomen dat dieren die een veilig plekje hebben gezocht op hoogwatervrije plekken, door bezoekers het water in worden gedreven.

Door de zware regenval overstromen de komende dagen grote delen van de uiterwaarden. Voor de kuddes runderen en paarden die in deze natuurgebieden leven zijn inmiddels maatregelen getroffen. In volledig overstroomde gebieden zijn de kuddes al weggehaald; daar waar hoogwatervrije plekken zijn staan hooibalen, waarmee de grazers naar plekken die droog blijven worden gelokt.

De kleinere dieren, zoals ree, haas, das en konijn, maar ook muizen en mollen zoeken vanzelfsprekend ook de hoogwatervrije gebieden op. Om onnodige stress bij deze dieren te voorkomen én om te voorkomen dat ze niet het water in worden gejaagd, is absoluut rust nodig in de laatste droge delen van de overstroomde uiterwaarden. Dat is de reden dat Staatsbosbeheer een aantal uiterwaarden afsluit voor publiek. 

Afhankelijk van de waterstand worden in ieder geval de volgende gebieden afgesloten: de Millingerwaard, de Bisonbaai en een deel van de Gendtse Waard. De afsluiting wordt overigens aangegeven met bordjes en posters met uitleg. Zogauw de waterstand weer voldoende gezakt is worden de uiterwaarden weer opengesteld.

Bezoekers die toch nieuwsgierig zijn naar het fascinerende hoogwater kunnen dit het beste bekijken vanaf de dijken. De dieren in de uiterwaarden krijgen dan de rust die ze in deze periode nodig hebben.

Bron: Staatsbosbeheer

Deel dit artikel