wandelgemeente maashorst landerd
De Maashorst bij Landerd © foto Shutterstock

Welke gemeente in Nederland wordt Wandelgemeente van het Jaar in 2021? Overal in Nederlandse gemeenten worden wandelpaden, ommetjes, georganiseerde wandeltochten, thematochten en knooppuntenroutes uitgezet. Wandelkrant ‘te voet’ beoordeelt jaarlijks de betreffende gemeenten op wandelvriendelijkheid.

De gemeenten Landerd en Loon op Zand in Noord-Brabant en Roerdalen in Limburg zijn dit jaar genomineerd op basis van een enquete over de wandelvriendelijkheid onder alle gemeenten in Nederland. Alle drie de gemeenten grenzen aan een prachtig natuurgebied: de Maashorst (Landerd), Nationaal Park De Meinweg (Roerdalen) en de 'Brabantse Sahara' ofwel de Loonse- en Drunense Duinen (Loop op Zand).  De gemeenten en hun omgeving zijn inmiddels ter plaatse getest door de verslaggevers van ‘te voet’, die de mooiste wandeling in de gemeente hebben gelopen en vervolgens gemeente én route zullen beoordelen op diverse criteria. Het komend weekend zullen de verslagen worden gepubliceerd op deze website.

wandelnieuws loonse drunense duinen shutterstockDe Loonse- en Drunense Duinen bij Loon op Zand © foto Shutterstock

Daarna kunnen er vanaf maandag 8 februari 2021 tot en met 19 maart 2021 publieksstemmen worden uitgebracht via tevoetonline.nl. Na het sluiten van de periode worden de stemmen geteld en is het aan de vakjury, bestaande uit de hoofredacteur, de uitgever en een onafhankelijke medewerker van te voet (dus niet één van de verslaggevers die een genomineerde gemeente heeft beoordeeld), om te bepalen wie in 2021 mag worden gekroond tot ‘Wandelgemeente van het Jaar’.

wandelnieuws meinweg roerdalen shutterstockNationaal Park De Meinweg bij Roerdalen © foto Shutterstock

Deel dit artikel