wandelmonitor jongeren
Ook jongeren zijn heel veel gaan wandelen in 2021 © foto Shutterstock

Ongeveer tweederde van onze bevolking heeft in het voorbije jaar weleens een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer gemaakt. Dat blijkt uit de vorige week verschenen Nationale Wandelmonitor 2021 van Stichting Wandelnet.

Op donderdag 2 december werd de Wandelmonitor online gepresenteerd. Met in totaal circa 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die regelmatig op wandelvakantie gaan, betekent dat een geweldige groei in de volle breedte van het wandelen.

De Nationale Wandelmonitor wordt iedere 5 jaar door Wandelnet uitgevoerd. En volgens Wandelnet-directeur Ankie van Dijk blijkt uit de Wandelmonitor 2021 dat wandelen voor Nederlanders een blijvertje is. Ankie van Dijk: “Wandelen is geen hype, maar wel hip. Wandelen is nu al jaren een uitermate populaire vorm van vrijetijdsbesteding. En de opmars van livetrackers, prestatie-apps en stappentellers - maar ook de outdoor-mode, coffee-to-go en fashion-rugzakken - maken ook onder jongeren dat je als wandelaar zeker gezien mag worden."

Helemaal nieuw is de populariteit van wandelen nu ook weer niet; ook in de voorgaande Wandelmonitoren van Wandelnet werd de wandelmarkt al groter en groter. Toch is de editie van 2021 wel anders dan normaal! De coronapandemie en bijbehorende maatregelen maakten dat bijna heel Nederland massaal actief aan de wandel ging. En het goede nieuws: van al die Nederlanders die meer en meer zijn gaan wandelen is 83% van plan om dit te blijven doen!

Als je meer wilt weten over de uitkomsten van de Wandelmonitor 2021 kan je de Wandelmonitor hier downloaden.

Basis voor deze Nationale Wandelmonitor is een uitgebreid onderzoek naar wandelen dat Wandelnet in 2021 heeft laten uitvoeren door Kien onderzoek.

Deel dit artikel