© foto Shutterstock

De coronapandemie heeft wandelen in ons land een enorme boost gegeven. Maar ook na de pandemie blijven Nederlanders veel wandelen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er door de gemiddelde Nederlander vorig jaar zo'n 8 kilometer per week gelopen. Dat was 2 kilometer meer dan 2019, toen dit nog zo'n 6 kilometer was.

In 2020 en 2021 begonnen veel mensen met wandelen als gevolg van de toen geldende coronamaatregelen en door de thuiswerkadviezen. En dat is ook in 2023 zo gebleven. In totaal werd er in 2023 in Nederland 6,9 miljard kilometer gewandeld, waarvan het grootste deel als vrijetijdsbesteding of voor een rondje met de hond.

Maria Hopman, hoogleraar fysiologie bij het Radboud UMC, zegt in het NOS Radio 1 Journaal: “De coronapandemie heeft hoogstwaarschijnlijk een grote rol gespeeld in de hedendaagse populariteit van wandelen. Het is mooi dat vooral ook jongeren zijn gaan wandelen. Waar wandelen vroeger een beetje een stoffig imago had, is dat nu helemaal niet meer het geval. Jongeren hebben het wandelen helemaal ontdekt en dat is heel leuk. Ook bij de Nijmeegse Vierdaagse zien we dat veel meer jongeren deelnemen.Temeer omdat wandelen een bijdrage levert aan je gezondheid. Evolutionair zijn wij ook gemaakt om te wandelen, daarom is het zo gezond. Vroeger liepen wij urenlang om voedsel te zoeken. Ons lichaam is dus gebouwd om te wandelen."

Deel dit artikel