De Millingerwaard © foto David Brand

Je kunt afwisselend en lekker lang wandelen in de gemeente Berg en Dal. Deze groene gemeente in het Rijk van Nijmegen werd in 2020 bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. Van 16 tot en met 19 juli viert het Rijk van Nijmegen het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld: de Nijmeegse Vierdaagse!

Ook wel genoemd: The Walk of the World. Deze keer daarom extra aandacht voor de lekkere lange wandelingen in Berg en Dal. Bijvoorbeeld het Dorpsommetjes Millingen XL of één van de Vierdaagse Wandelingen. Heerlijk extra lang wandelen…

wandelnieuws bend waalbrug uiterwaarden visit veluwe arnhem i.s.m. ministerie van beeld

Uiterwaarden bij de Waalbrug © foto Visit Veluwe Arnhem i.s.m. Ministerie van Beeld

Grensoverschrijdend wandelen met Millingen XL

Millingen aan de Rijn wordt begrensd door de Rijn, het natuurgebied de Millingerwaard, de polder en Duitsland. Ommetje Millingen XL laat je kennis maken met deze schitterende grensstreek en je wandelt door de wilde natuur van de Millingerwaard. Tijdens het ommetje Millingen XL zie je de Nederlandse en Duitse bedrijvigheid en de afhankelijkheid van het rivierenlandschap. Je komt onder andere langs boerderij Spaldorp uit 1894 en de voormalige terechtstellingsplaats de “Lange Poal”. Al wandelend over boerenlandpaden geniet je van vergezichten en ontdek je de schoonheid van het cultuurlandschap.

Rust en ruimte vind je óók in de Millingerwaard. Dit unieke natuurgebied is steeds in verandering want de Waal kan hier vrij in- en uitstromen. Er zijn hier maar een paar wandelpaden, maar het advies is om die juist niet te gebruiken. Buiten de paden zie je namelijk veel meer! Struin hier dus naar hartenlust door de nieuwe wildernis. De kans is groot dat je konikpaarden tegenkomt; die struinen hier ook graag. Het ommetje Millingen XL bestaat uit twee delen, een rondje van 17 kilometer en één van 14,5 kilometer. Meer info over deze route vind je op deze website. Neem na je wandeling nog even een kijkje in de Sint-Antonius van Paduakerk. Deze kerk is indrukwekkend groot en staat daarom ook wel bekend als De kathedraal van ’t Laag. In de kerk is een Cultuurhistorisch informatiecentrum ingericht. Hier kun je de nieuwe expositie over De vergeten winkeltjes en de smokkelhandel bekijken.

wandelnieuws bend schoenen foto david brand

© foto David Brand

Vierdaagse wandeling: De dag van Groesbeek

Wil je het Vierdaagse gevoel ervaren? Probeer dan deze route van 40 kilometer eens.  De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door de wijde omgeving van Nijmegen. Elke wandeldag staat er een andere plaats in de omgeving centraal. De derde wandeldag is 'De dag van Groesbeek'. Je wandelt onder andere over de beroemde én beruchte Zevenheuvelenweg van Groesbeek. Deze staat bekend als dé kuitenbijter van de Nijmeegse Vierdaagse. De weg is omgeven door natuurschoon. Je kunt er mooie wandelingen maken met de nodige hoogtemeters. Wil je meer routes lopen van de Vierdaagse? Meer informatie vind je op deze pagina.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Probeer eens één van de 18 Dorpsommetjes of kies voor een combi tussen lekker eten en wandelen met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Ook voor wandelingen tussen de wijngaarden kun je in Berg en Dal terecht. Meer informatie en inspiratie vind je op www.wandeleninbergendal.nl. In de video hieronder zie je de groene, veelzijdige natuur van Berg en Dal. Trek je wandelschoenen maar aan en ga lekker lang wandelen in Berg en Dal!

Deel dit artikel